Foto: WMP

Nationellt kamerasystem på bred front mot brott

Nu gör kamerorna entré på riktigt även i Sverige. Med en allvarlig behovsskapande utveckling innehållande bl a terrorhot, sexövergrepp, bilbränder, mord och mordförsök, samt attacker mot blåljuspersonal är det inte alls konstigt att svensk polis också ser till att dra nytta av tekniken som redan hjälper kollegor och medborgare i andra länder. Det handlar om att skapa allmän trygghet, att motverka och identifiera problem samt snabbare och fokuserat ingripa mot brott och förövare.

Det blir ett nationellt, enhetligt grepp direkt från början. Från att ha varit ett återhållet debattämne kommer vi att under de närmaste åren att gå mot avancerade, högupplösta kamerasystem som kan användas i princip överallt och gemensamt. Det som nämns är fasta, mobila och temporärt monterade kameror t ex i gatumiljö och vid särskilda händelser, på fordon både på marken och i luften samt kroppsmonterat på poliserna.

Informationen registreras och hanteras sedan både direkt och sparat, manuellt och automatiskt. Det senare med avancerad teknik för ansiktsigenkänning, upptäckt och lokalisering av skottlossning, avläsning av registreringskyltar m m.

Behovet har funnits länge och nu blir det alltså av. Metoder och hjälpmedel som kan förhindra brott, underlätta utredning och skicka signaler som stävjar allehanda kriminell verksamhet och tilltag är välkommet. Arbetet påbörjas nu under våren med prioriterade områden.

Läs även Semper Miles: SAAB ska leverera UAV:er till polisen och Smidigare registersamarbete mot terror samt ANPR-succé snart även för tullen

(Bild: Kameraoperatör vid brittiska polisen. Foto: West Midlands Police (WMP) CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]