Foto: Håkan Bergmark

Två chanser att uppleva robotbåt i sitt rätta element

Precis som alla andra har föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) sedan i våras tvingats avvakta och därefter anpassa verksamheten. Till exempel fick det årliga, välbesökta evenemanget ”En dag i Paradiset”, när man öppnar upp och bjuder in till Gålöbasen i Stockholms skärgård, stryka på foten för att återkomma nästa år. Att samla större skaror av intresserade var helt enkelt inte grejen 2020.

Hur som helst kunde man sent om sommaren dra igång körningar med HMS Ystad, Robotbåt 142, och senast genomfördes en härlig dagstur Gålö-Sandhamn-Gålö med krogbesök för lunch på Seglarhotellet efter att snyggt ha lagt till i Sandhamn. Huvudnumret torde för de allra flesta ändå ha varit färden dit och hem, bl a via snäva, tidigare topphemliga passager.

Kommande chanser att teckna sig för och få uppleva något alldeles extra blir ”Tema Robotbåt” den 10 oktober och/eller ”Fars dag” den 8 november. Av vad vi erfar finns det platser kvar men det gäller antagligen att skynda sig på då antalet platser är begränsade!

R142 Ystad är 45 meter lång, drygt 7 meter bred, väger in på ca 250 ton men toppar ändå över 40 knop när man drar på för fullt (något man dessutom gör emellanåt). En imponerande och respektingivande farkost som tjänstgjorde i marinens sista robotbåtdivision fram till 2005. Alltjämt ståtlig och pigg tack vare entusiasterna i föreningen Svenska Robotbåtar.

Föreningen Svenska Robotbåtar FSvR – hemsidan

FSvR, Föreningen Svenska Robotbåtar – Facebook

Läs även Semper Miles: Dags för EDIP 2019 – En dag i Paradiset och Totalförsvar är en tillgång för landet på flera sätt samt Dygnet runt på väst-, syd- och östkusten med Swenex 20 och Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element

(Bilden: Robotbåt 142 lägger ut. Foto: Håkan Bergmark, PD.)

Book to Cast Off with Missile boat R142 HMS Ystad and the Association of Swedish Missile Boats

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]