Foto: Malin Harström

Säkra plats för VIP-resa med robotbåten R142 Ystad

Sugen på en resa? Att få uppleva det där alldeles speciella när den turbindrivna robotbåten stolt och kraftfullt tar sig fram i skärgården, stundtals under mycket hög fart? Nu bjuder föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) in till ”Sandhamn VIP”, speciella dagar där man går Gålö-Sandhamn-Gålö med R142 Ystad vid två tillfällen, fredag och lördag den 15 och 16 maj.

Det är stort att komma in på basen, gå ombord och uppleva fartyget och resan via bl a Dalarö Skans och Jungfru- och Nämdöfjärden. Unikt så det förslår och det blir mer. Efter att man lagt till i Sandhamn vankas det lunch på Sandhamn Seglarhotell (15/5) respektive Sandhamns Värdshus (16/5) och kanske öppnar även Sandhamns Museum portarna, med föremål från tiden som tull- och lotsstation, för att särskilt välkomna robotbåtresenärerna!

R142 Ystad är 45 meter lång, drygt 7 meter bred, 250 ton tung men gör ändå 40 knop. En imponerande och för fienden respektingivande farkost som tjänstgjorde i marinens sista robotbåtdivision fram till 2005 men som ännu är ståtlig och synnerligen pigg tack vare entusiasterna i föreningen Svenska Robotbåtars noggranna underhåll och det faktum att R142 relativt ofta får komma ut i sitt rätta element på böljan blå.

Unikt var ordet och här gäller det att vara med. Visst, det bär av först i maj men det är såklart bra att planera i god tid. Säkra plats för dig själv och för eventuellt sällskap redan nu! Ytterligare information, frågor och bokning via e-post: event@robotbatar.se


Film: Amphion – The Silence of the Turbines, en hyllningsfilm till svenska marinens robotbåtar (8:49 min)

Föreningen Svenska Robotbåtar FSvR

Sandhamn Seglarhotell

Sandhamns Värdshus

Sandhamns museum

Wikipedia – Gålöbasen

Läs även Semper Miles: Dags för EDIP 2019 – En dag i Paradiset och Totalförsvar är en tillgång för landet på flera sätt samt Marinen bjuder motstånd när Sovjet kommer över Fredens hav och Alla dagar är bra dagar på Gladan

(Bilden: R142 Ystad. Något beskuren bild. Foto: Malin Harström.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]