Foto: Freddy Lindström/Scanpix

Nu intar spionen Wennerström scenen och berättar själv

Den 7 februari ges åter ”Jag var mer neutral än Sverige” passande nog i f d fängelseanläggningen på Långholmen i Stockholm. En ca 85 minuter lång monolog om, och framförallt med, flygofficeren, storspionen och förrädaren Stig Wennerström, skriven av Klaus Fischer och framförd av skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl.

Här tycks man ta ett djupare grepp med fokus på spioneriet för Sovjet. En fri tolkning som bygger på kända fakta och som utlovar förklaring till ”varför han blev spion för Sovjetunionen och sålde ut hela det svenska försvaret under kalla kriget”. Intressant att häpnas över och i någon mån försöka förstå. Ämnet är dock inte helt enkelt och kräver mycket av såväl författaren som skådespelaren för att inte riskera att hamna i något slags förenklande eller t o m överslätande.

Monologens titel väcker intresset liksom den något uppseendeväckande reklamtrailern (nedan) där skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl levandegör Wennerström som kort presenterar sig och sedan har en kort dialog med skådespelaren själv om spioneri där slutklämmen blir att ”det kunde varit jag, eller?”, något som ”tål att tänkas på”. Vad exakt det betyder för föreställningen eller som budskap vet vi inte än. Man ska såklart inte heller överanalysera allting.

Wennerström såg sig själv som ett slags fredsmäklare men han var ingen spännande man som gick sina egna vägar av nyfikenhet och högre mål (som han mer eller mindre framställt sig själv). Korrekta termer är spion för främmande makt samt landsförrädare.
Efter årtionden av smutsigt värv allt högre upp i maktens boningar och försvarets korridorer greps han 1963, dömdes till livstids straffarbete som sedermera blev till 20 års fängelse och åtnjöt efter halva strafftiden villkorlig frigivning 1974. Wennerström avled 2006, 99 år gammal.

Så här långt är sex tillfällen annonserade för februari och mars som utöver föreställningarna även omfattar en introduktion till Stig Wennerström, guidning på Långholmen och tvårättersmiddag.


Film: Jag var mer neutral än Sverige – trailer för teaterpjäsen om Stig Wennerström (1:19 min)

Långholmen Hotell & Restaurang AB – Jag var mer neutral än Sverige (info, biljettbokning o dyl)

Försvarsmakten – Blågula spioner – Sju svenska landsförrädare under efterkrigstiden

Säkerhetspolisen (Säpo)

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must)

Försvarsmakten – Vem gillar det du delar?

Läs även Semper Miles: Spionen lägger pussel och FM och Säpo ställer krav och kan stoppa/rädda myndigheter samt Nu moderniseras och växer hemliga FRA på Lovön och Högintressant med chefen Must i direktsänt samtal

(Bilden: Wennerström förs in i rättssalen 1963. Foto: Freddy Lindström/Scanpix, PD, public domain in Sweden https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Copyright_tags/Country-specific_tags#United_States_of_America. Filmen: Långholmen Hotell, Youtubekanal.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]