Foto: I99pema

FM och Säpo ställer krav och kan stoppa/rädda myndigheter

Med facit i hand vet vi att säkerheten behöver stärkas. Från och med idag måste myndigheter samråda med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen innan externa samarbetspartners, leverantörer o dyl kan ges tillgång till känsliga uppgifter. Bakgrunden är inte helt överraskande skandalen på Transportstyrelsen.

Bedömningarna ska göras i varje enskilt fall och innan upphandlingsprocessen börjar. Enligt regeringen kommer det handla om flera hundra upphandlingar om året. En tuff men mycket viktig uppgift som troligen kommer att kräva mer resurser.

Det här ersätter inte de upphandlande myndigheternas säkerhetsarbete eller ansvar men underställs FM:s och Säpos mandat att förelägga skyddsåtgärder, se till att de efterlevs och sätta omedelbart stopp ifall det behövs!

Om Säpo eller Försvarsmakten säger till en annan myndighet att den utkontrakteringen kan ni inte göra, för den äventyrar rikets säkerhet, ja då är det bara att lyda”, sa Justitie- och Inrikesminister Morgan Johansson om förordningen tidigare i år.

Bättre sent än aldrig. Det många under lång tid ansett som behövligt och som andra t o m gått omkring och trott var normal rutin, gäller fr o m den första april 2018.

Säpo – Säkerhetspolisen får nytt uppdrag inom säkerhetsskydd

Försvarsmakten – Om MUST

UPPDATERAT, FM-artikel 2018-04-06: Försvarsmakten får nytt uppdrag inom säkerhetsskydd

Läs även Semper Miles: Inrikes- och utrikesläget kräver ansvar och handling och Positioner och maktutövande hand i hand med fullt ansvar? samt Helikoptrar och verket med en egen läskig kultur och MSB:s nya generaldirektör tillträder till sirener idag

(Bilden: Kronobergshäktet, Stockholm. Foto: I99pema, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– To further protect classified information, from today 1st April, Swedish Police- and Military Secret Service has been given regulatory authority to examine, state demands and even halt other authorities

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]