För försvar och med rekordstort antal kvinnor

Värnplikten i Finland har aldrig behövt återinföras efter någon experimentiell paus och är en obligatorisk självklarhet som man över lag är positivt inställd till. Om inte majoriteten av folket tillsammans försvarar landet och ser till att det fungerar, vem ska då göra det?

Syftet är solklart. Välformulerat ur finska Försvarsmaktens värnpliktsinformation: ”Under din tid som värnpliktig får du utbildning, med vars hjälp du effektivt kan försvara Finland” och ”Värnplikten är ett kostnadseffektivt sätt att producera en stor och prestationsduglig reserv.”

Efter de senaste ”Uppbåden” (landsomfattande mönstring) inledde i januari ca 12 500 värnpliktiga sin 165, 255 eller 347 dygn långa tjänstgöring.

Det är ett lagstadgat krav på varje finsk man medan det för kvinnor är en frivillig möjlighet. En allt populärare möjlighet har det visat sig för antalet kvinnor som söker och genomför militärtjänst ökar! Under 00-talet låg siffran på i snitt 484 och har sedan dess nästan årligen satt nytt rekord. 2017 var andelen kvinnor 1 126 och för i år hela 1 516.

Om kvinnor är villiga att delta i försvaret av fosterlandet så är det ett erbjudande man tar emot. Vi har många platser inom både civil och militär krishantering där det behövs fler kvinnors kunnande” sa försvarsminister Jussi Niinistö tidigare i mars i ett tal på Internationella kvinnodagen.

Det är bara att gratulera våra goda grannar och samtidigt se hur den svenska värnplikten tuffar igång igen – för våra unga män och kvinnor.

Puolustusvoimat/Försvarsmakten – Beväring

Försvarsmakten – Värnplikten

Läs även Semper Miles: Halvårsinryckning med 12.000 nya rekryter genomförd och Mycket intressant insyn i finska försvaret samt I över 80 internationella övningar och samarbeten även 2018 och Finska Marinen modifieras och förstärks 2018

(Bilden: Finsk soldat i M05 framför en CV9030-vagn. CC0/PD.)

– Finnish military service,as natural as ever and the number of volunteering women is increasing

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]