Foto: Rawpixel

Varsam informationsspridning och ögon och öron öppna

Efterfrågan på information är större än någonsin i dessa tider. Vi nås med antydningar och frågeställningar som kokar ner till typ: Varför skriver ni inte mer om anfallet mot Ukraina och mer detaljerat om allt som händer i kulisserna kring det svenska försvaret?

Det finns sannerligen mycket att ta del av just nu. Det rapporteras och sprids massor från alla håll och kanter. En del av det går lätt att verifiera, annat inte.

Vi följer noga men väljer medvetet att i större utsträckning låta officiella källor utgöra normala, säkra kanaler för nyheter i kriget. Och vad gäller återuppbyggnaden, närvaro, övningar, förstärkningar och taktiska grepp rörande vårt försvar fokuserar vi på sådant som gjorts offentligt och håller annat i bakgrunden.

Självfallet är vi med och finns för att, där det går, dela viktiga, samlande meddelanden och stärka budskap, moral m m. Men varsamt som sagt, för att inte riskera att ställa till det eller medverka till kakafonin. En väg som även du bör överväga att (fortsätta) följa.

Kom ihåg att det är lätt att hamna ”i bubblan”. Var källkritisk. Det är bra att hämta nyheter från flera källor men man ska minnas att medan en del avsändare går att lita på ska andra tas med en nypa salt, ibland flera spadtag av den varan. Stämmer verkligen det som sägs? Exakt varifrån kommer uppgifterna? Vad kan det tänkas få för effekt? Vem/vilka kan tjäna på att just den informationen sprids vidare? Vad är ditt eget syfte? Och så vidare.

Fortsätt följa Semper Miles. Välj även dina andra informationskanaler med stor omsorg.

Vidare är det av stor vikt att hålla ögon och öron öppna. Observationer från allmänheten är viktiga. Anmäl ifall något är konstigt, inte är som det brukar eller borde vara. Det gäller både i medieströmmar och fysiskt, alltså om du ser eller reflekterar över något i din vardag. Det kanske inte är något men delge ansvariga myndigheter (som Försvarsmakten, MSB, Polisen, Säpo…) och låt dem avgöra detta.

Försvarsmakten – Säkerhetsläget i närområdet

Försvarsmakten – Vem gillar det du delar?

Läs även Semper Miles: Nyheter, nyttiga idioter och egen insikt och Vårt närområde är just vårt och nära samt ÖB och Säpochefen om vår yttre och inre säkerhet och Beslut för mer pengar till totalförsvaret

(Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Rawpixel, CC0, PD https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]