Foto: Glen Pettersson/Saab

Även HMS Halland till modifiering och uppgradering

Våra ubåtar av Gotlandklass, HMS Gotland och HMS Uppland, halvtidsmodifierades och uppgraderades för ett par år sedan och stod klara 2020. De redan internationellt erkända svenska båtarna gjordes t o m ännu vassare.

Nu är det dags för den tredje ubåten i klassen, HMS Halland, att genomgå samma behandling för att fortsätta vara vad Försvarsmakten beskrivit som ”den absolut modernaste, tystaste och effektivaste ubåten i Östersjön och Västerhavet”.

Arbetet innebär implementering av nya system för strid och eldledning, sensorer, skeppsövervakning, även modernare motorer, energioptimering m m. Mer än 20 av nymodigheterna man fått och får ombord är dessutom vad vi kan se fram emot i den kommande generationen Blekingeklass (A26), ”världens modernaste ubåtsprogram”, där byggnation pågår för framtiden.

Den viktiga investeringen för uppgradering och fortsatt tjänst med HMS Halland är värd ca 1,1 miljarder kronor och kommer att utföras av Saab Kockums i Karlskrona.

Försvarsmakten – Ubåt Gotland

Försvarsmakten – En svensk ubåt i Amerika

Försvarsmakten – Första ubåtsflottiljen

FMV – Ubåt A26

Läs även Semper Miles: Säkrar och ökar förmågan på och under ytan och Saabs årliga ubåtsseminarium samt Kanske affär med Polen för våra ubåtar i Södermanland-klass och Ännu bättre Visby och framtagande av nästa generation svenska korvetter

(Bilden, HMS Gotland, är från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Glen Pettersson/Saab, Copyright Saab AB.)

– Mid-Life upgrade for third submarine of Swedish Gotland Class. Gets Systems and Tech of the Future

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]