Foto: U.S. Navy

Hård kamp för freden efter statskupp mot Rysslands president

Med ”Hunter Killer” blir det spänning under havets yta igen. En sevärd film som det tyvärr tenderar att snabbt och oförtjänt ha blivit tämligen tyst om.

Handlingen sparkar igång direkt under Arktis is. Hur ligger det till med den amerikanska ubåten USS Tampa Bay som försvann när den skuggade en rysk Akula utanför Kolahalvön i Barents hav? Amerikanerna skickar in en ubåt till, USS Arkansas. Något skumt är i görningen och det blir mycket mer.

Ett SEAL-team infiltrerar för att spana mot en rysk flottbas. Där är det stor militär aktivitet med både presidenten och försvarsministern på plats. Kan det vara förberedelser för krig? Världskrig? Det verkar onekligen så och samtidigt visar det sig att Rysslands president hamnat i rejäl knipa. Handlingen sys ihop och tillsammans tar man upp fighten för att försöka sätta stopp för de vansinniga planerna.

I rollistan noterar vi mer än gärna en briljant Michael Nyqvist i en av sina sista roller, som ubåtskapten Sergei Andropov, Gerard Butler (från bl a Olympus has fallen, London has fallen, 300) Toby Stephens (13 Hours, Die Another Day), Gary Oldman (Darkest Hour, Tinker Tailor Soldier Spy, The Book of Eli, Air Force One), Michael Gor (Bridge of Spies, Die Another Day) m fl.

Den här filmen hade svensk premiär i januari 2019 och fick ett blandat mottagande av kritikerkåren (där t ex Aftonbladet sågade den helt medan andra valde att placera den någonstans i mitten av betygsskalan). Hunter Killer lär nog inte bli någon aktad filmklassiker men är ändå en klart sevärd krigsfilm på dryga två timmar av ett snitt som många kommer känna igen. Politisk kris, hormonstint, lite naivt, mycket heder, en hel del militärjargong och specialeffekter, där det krävs och ges allt för att lyckas med det till synes omöjliga.


Film: Hunter Killer (2018 Movie) Official Trailer (2:27 min)

Hunter Killer – Officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Åland invaderat och franska ubåtsflottan kämpar för världsfreden och Nu fortsätter ubåtskriget i Das Boot som TV-serie på SVT samt Fullproppad hyllningsdag i Sankt Petersburg och Redan i världsklass och de nya ubåtarna blir ännu vassare

(Bilden är från ett annat tillfälle och sammanhang. USS Arkansas av Virginia-klass. Foto: U.S. Navy, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain. Filmen: Lionsgate Movies Youtube-kanal.)

– Tough common fight to save World Peace after Coup d’Etat against the President of Russia in war movie Hunter Killer

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]