Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten

Gripen redo att ta vid när äldre Hornet tackar för sig

De tidigare versionerna av flygplansklassikern F/A-18 Hornet från McDonnell Douglas, senare Boeing, har tjänat länge och väl och börjar bli redo för pension.

Amerikanska flottan har gjort sista flygningen med sina F/A-18C Hornet och kommer endast flyga vidare med de senare E/F-varianterna ”Super Hornet”. Den sista flygningen genomfördes högtidligt nu i oktober på basen Oceana i Virginia.

Hur är då läget för andra användare av äldre konfiguration av den här flygplanstypen? De som vi upplever hörs mest är såklart våra goda grannar Finland och inte minst Kanada, båda i begrepp att uppgradera och båda med behov, geografi, klimat o dyl som vi väl känner igen, förhåller oss till och dagligen verkar i.

Finland flyger idag runt 60 stycken F/A-18C och F/A-18D som planeras att börja tas ur drift år 2025. En utfasning som ska vara helt klar senast 2030. Förberedelser och arbetet för upphandling är igång sedan några år och beslut planerat redan till 2021.

Kanada har ett 80-tal anpassade F/A-18A och F/A-18B (med inhemsk beteckning CF-188A och CF-188B). Här har man på allvar diskuterat ersättare sedan 2010 men ännu är inget realiserat. För att upprätthålla förmågan köpte man senast in ett antal begagnade F/A-18A och B från Australien, för aktiv tjänst och för reservdelar. Upphandling pågår och som det ser ut önskar Kanada att den som får förtroendet påbörjar leveransen av nya plan kring 2025.

Under tiden bygger vi den senaste versionen av världens bästa, framtidssäkra och synnerligen kostnadseffektiva multirollflygplan, Gripen E, med flera stycken i luften och håller öppet för möjliga samarbeten och leverans till såväl Finland som Kanada.

Saab – Gripen E/F, Forever ahead

Ilmavoimat – Flygvapnet ansvarar för Finlands luftförsvar

Finska försvarsministeriet – HX-Jaktplansprojektet

Royal Canadian Air Force

Department of National Defence – Future fighter capability project

Läs även Semper Miles: Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye och Gripen fullt möjlig kandidat när Kanada växlar upp samt JAS 39 Gripen – bäst i världen och Tredje Gripen E snyggt upp i luften idag

(Bilden med finska F-18 Hornet som taxar för att lyfta från F 21 i Luleå under gemensam övning är från ett tidigare tillfälle. Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten.)

– Gripen is the reliable, future safe and cost efficient choice for Nations to retire older F/A-18 fleets

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]


Kolla även Semper Miles onlinebutik!