Foto: U.S. Army

Det ser ut att bli Blackhawk när de sista ryska helikoptrarna strax flugit klart

Även Litauen tar steget och avser nu investera i nya större helikoptrar. Enligt försvaret själva har man nått vägs ände med Mi-8:orna från sovjettiden. Idag är endast tre i flygdugligt skick och i tjänst men även dessa närmar sig dagen då de tas ur bruk. Planen är att ersätta dem med sex nya UH-60M.

Det rör sig alltså om den senare modellen av världskända och välanvända Blackhawk, likadana som grannen Lettland införskaffade för drygt ett år sedan och som svenska Försvarsmakten flyger sedan några år under beteckningen HKP 16 (jämte HKP 14 och 15).

Det litauiska försvaret har även några Eurocopter AS365 N3+ Dauphin men den är lättare i sammanhanget och används i första hand för civila sök- och räddningsuppdrag samt miljöövervakning. Med de nya UH-60M kan man förstärka stödet till sök- och räddning men framför allt är de avsedda för, och får effekt på, försvarsarbetet.

Affären för sex helikoptrar ska vara värd motsvarande omkring 3,2 miljarder svenska kronor men då ingår även utbildning av besättningar och tekniker, utrustning och servicemateriel/reservdelar.

Det ser också ut som att det finns en möjlighet att få ekonomiskt stöd i affären från amerikanska staten, ett bidrag ur Economic Support Funds (ESF), då man faller inom ramen för områden där USA har särskilda strategiska intressen.

Samtalen och förhandlingarna mellan Litauen och USA initieras inom kort och målet är att kunna få till en leveransstart under 2024.


Film: Försvarsmakten – Blackhawk-helikoptrar överlämnade, år 2012 (2:47 min)

Lockheed Martin – Sikorsky BLACK HAWK Helicopter

Wikipedia – Mil Mi-8

Airbus – Eurocopter AS365 N3+ Dauphin

Läs även Semper Miles: Ökad helikopterkraft för Lettland med nya kompletta Blackhawk och SHG söker personal för speciella uppgifter och uppdrag samt Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader och Behov och vision i jätteprogram för samtliga nya helikoptrar

(Bilden är från ett tidigare övningstillfälle där litauiska soldater ilastar en UH-60 Black Hawk, CASEVAC. Foto: U.S. Army, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

– Lithuanian Armed Forces to invest in new UH-60M Black Hawk helicopters

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]