Foto: Alan Wilson

Ökad helikopterkraft för Lettland med nya kompletta Blackhawk

Ansökan är gjord för köp av fyra stycken helikoptrar av typen UH-60M ”Blackhawk” från USA, konfigurerade och utrustade för full kompabilitet/interoperabilitet med NATO och USA. Enligt uppgift ska den möjliga affären redan ha godkänts av amerikanska utrikesdepartementet och kan därför gå vidare.

Utöver helikoptrarna vill man samtidigt köpa in reservdelar, som t ex extra motorer, navigationssystem m m – och så förstås allt som hör till runt omkring, från avancerade inbyggda system och slitdelar till utbildning, pilot-, mark-och serviceutrustning.

Tanken med investeringen är att kunna tillhandahålla truppförflyttning och materieltransport, sjukvård och transport (MEDEVAC), eftersök och räddning (SAR), gränsbevakning, antiterroruppdrag, brandbekämpning m m, i alla väder och förutsättningar. Synen på multiroll är hedrande och det ser ut som de nya helikoptrarna kommer väl till användning.

UH-60M är den utmärkta senare modellen som vi flyger 15 stycken av i Sverige under beteckningen Helikopter 16.

Affären för de fyra maskinerna med tillbehör till Lettlands försvar beräknas ligga på motsvarande ca 1,8 miljarder svenska kronor.

Lettlands försvarsmakt

Försvarsmakten – Helikopter 16

Läs även Semper Miles: Nya helikoptrar höjer polisens förmåga mot terror och brottslighet och Vi är ett av tio länder som övar tillsammans över Baltikum samt Nytt grepp med flytande baser för attackhelikoptrar och Det har blivit dags för din pilotlicens

(Bilden: Uppvisning med en av våra tidigaste helikoptrar av den aktuella typen. Foto: Alan Wilson, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

– Latvia to invest in four UH-60M Blackhawk helicopters, to strengthen defence and security

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]