Foto: Chris W Braun

Behov och vision i jätteprogram för samtliga nya helikoptrar

Utvecklingen går framåt och med det behovet, eller var det tvärt om? Hur som helst pågår sedan en tid det amerikanska programmet Future Vertical Lift (FVL) för nästa generation militära helikoptrar. Målet är att skapa en enhetlig teknisk plattform med upp till fem varianter som ska ta över efter allt från de lättaste maskinerna för t ex spaning, till attack och de tyngsta som Chinook. På transportfronten talar man t o m om att på sikt kunna ersätta även transportplan som Hercules med rotorkraft ur FVL-programmet!

Just nu är det mycket fokus på efterträdaren till utility-helikoptern Blackhawk som gjorde entré i amerikanska armén för precis 40 år sedan. En spännande och viktig utveckling och en riktig storaffär för den som kniper kontraktet. Två tillverkare kämpar med var sin prototyp: Bell med en vidareutvecklad tiltrotorlösning V-280 Valor (som vi känner igen från V-22 Osprey) och som flugit i egna tester sedan drygt ett år – respektive SB-1 Defiant från Sikorsky Boeing med en s k Coaxial lösning där två rotorer på samma axel roterar åt varsitt håll som mer eller mindre nyligen presenterats.

Avancerade mark- och flygtester står för dörren för att utröna vad som bäst möter gällande och framtida behov, prestanda m m. Enligt tidplanen ser man fram emot Blackhawks ersättare någon gång i mitten/slutet av 2020-talet. Övriga helikoptrar ser ut att kunna rulla ut för tjänst under 2020-2030-talet. Långt fram? Det kan tyckas så men nyutveckling i flygvärlden tar sin lilla tid. Samtidigt ska det noteras att vi redan nästa år skriver 2020.

Bell V-280 Valor

SB-1 Defiant presenterad av Sikorsky resp Boeing

Läs även Semper Miles: Nya helikoptrar höjer polisens förmåga mot terror och brottslighet och Nytt grepp med flytande baser för attackhelikoptrar samt Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader och Helikoptrar för transport och eld till Mali

(Bilden: En Mock-up av en Bell V-280 från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Chris W Braun, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Competition for next generation utility helicopter in the Future Vertical Lift project

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]