Foto: Bbwm11

Nya helikoptrar höjer polisens förmåga mot terror och brottslighet

Idag rapporteras det om att de två nya helikoptrarna till polisen blir av. Den ena kommer att placeras i Region Syd, med Malmö som centralort och som omfattar Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Placeringen av den andra nya helikoptern blir ”i anslutning till nationella insatsstyrkan”.

Flygkapaciteten ökar generellt och skapar ännu snabbare insats mot bl a terror. Helikoptrarna är mångsidiga för allt mellan transport till verkan. Till Sveriges Radio nämner Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA) att de kan användas i kombination med prickskyttar som understöd vid attacker ”på ett mycket bättre sätt än vi har kunnat tidigare”.

Det här är ett led i den pågående förmågehöjningen, där polismyndigheten avsatt 400 miljoner kronor och man har redan genomfört den första delen i satsningen. Poliserna längst ut i leden har tillförts ny/uppdaterad materiel, bl a en betydande mängd förstärkningsvapen, hjälmar, skyddsvästar och sjukvård.

Vad det kommer att röra sig om för helikoptertyp eller leverantör är ännu inte kommunicerat.

Rekrytering av särskild insatspersonal till Nationella insatsstyrkan pågår, som vi rapporterat om tidigare, och kommer att fortsätta veckan ut. För den med bakgrund inom polisen, Försvarsmakten, Tullverket eller Kustbevakningen är det öppet för ansökan t o m söndag den 27 maj (mer info, kontaktvägar m m i artikeln ”Nationella insatsstyrkan söker personal för särskilda uppdrag”, länkad nedan).

Polisens arbete – Om Polisflyget

Polisens arbete – Om Nationella insatsstyrkan

Läs även Semper Miles: Nationella insatsstyrkan söker personal för särskilda uppdrag och Polisen i teoretisk antiterrorövning bland butikerna i köpcentrum samt SAAB ska leverera UAV:er till polisen och Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader

(Bilden: En svensk polishelikopter från ett tidigare tillfälle. Foto: Bbwm11, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– New helicopters for Swedish Police, brings increased ability to fight terror and severe crime

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]