Foto: Rune Dyrholm/Forsvaret

Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader

För några dagar sedan hälsade man nya MH-60R Seahawk varmt välkommen ombord för fast tjänstgöring på HDMS Hvidbjørnen. Varmt och varmt förresten Hvidbjørnen är ett av Danmarks fyra inspektionsfartyg i Thetisklassen som går på uppdrag i de kalla vattnen kring Färöarna, Island och Grönland. Helikoptern blir i och med detta den första danska Seahawken i operativ tjänst i Nordatlanten.

Totalt har man beställt nio stycken av den här helikoptertypen som är den marina varianten av sin släkting UH-60 Blackhawk (idag är de väl att se som lika mycket kända runt om i världen). Tanken är att de bl a ska fasas in och ersätta de befintliga Lynx-maskinerna i danska marinen och lovorden är många där det gärna nämns saker som robusthet och styrka, flexibilitet, uthållighet/flygtid, bättre elektronik och radarsystem m m.

Fregatten HDMS Hvidbjørnen har ett displacement på 3 500 ton och mäter ca 112,5 meter i längd och 14 meter i bredd. Besättningen är 47-60 man stark beroende på roll och uppdrag. Det är ett oceangående patrullfartyg med förstärkt dubbelskrov som kan bryta is av en tjocklek upp till 80 cm. Huvuduppdraget är att upprätthålla suveräniteten, sjöräddningsuppdrag (SAR), fiskeriinspektion och att stödja lokala myndigheter (främst på Grönland). Beväpningen är en 76 millimeterskanon (OTO Melara Super Rapid), sju 12.7 mm och fyra 7.62 mm kulsprutor. Hon är även utrustad med ramp för sjunkbombsfällning och kan avfyra lättare antiubåtstorpeder av typ MU90.

Danmark har flera fartygsklasser med helikopterdäck där man kan välja att lyfta och landa med sina MH-60R Seahawk. På Hvidbjørnen och systerfartygen i Thetisklassen finns även hangar. Perfekt för det nya tjänsteområdet.

De första Seahawk-helikoptrarna levererades till Danmark 2016 och de har redan hunnit göra bra ifrån sig och det krävs verkligen en kombination av bra maskiner och duktiga, välövade piloter. Vi har tidigare sett hårresande danska fartygslandningar med Lynx. Här går man ner med en Seahawk i vattnen utanför Färöarna:


FILM: Denmark: Helicopter braves extreme North Sea conditions to land on moving war ship (1:14 min)

Danska försvaret presenterar MH-60R Seahawk (PDF)

Lockheed Martin – MH-60 SEAHAWK Helicopters

Super Pumaen lander på Hvidbjørnen – Text och bilder från samövning med Islands kustbevakning

Läs även Semper Miles: Även Danmark i större inköp för utvecklad försvarsförmåga och Riskerar bli betydligt dyrare och resultera i försvagat flygvapen samt Dansk storövning med allt man har till sitt förfogande

(Bilden: En dansk MH-60R Seahawk-helikopter. Foto: Rune Dyrholm/Forsvaret. Filmen: Ruptly TV, Youtube.)

– New danish MH-60R Seahawk for ship based duty in tough North Atlantic waters of Greenland, Iceland and Faroe Islands.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]