Foto: Marseille77

Nu fortsätter ubåtskriget i Das Boot som TV-serie på SVT

Den här helgen händer det! Vi har tagit upp det här flera gånger tidigare och längtat svårt, men nu är väntan över för på lördag premiärvisar SVT första avsnittet av nya Das Boot!!!

Det handlar om en av de mest hyllade krigsskildringarna på film som nu får fortsättning efter många, många år. Das Boot gick nämligen upp på bio i Sverige i februari 1982 (missa inte länk till artikeln ”En av Tysklands absolut mest framgångsrika krigsfilmer får fortsättning” nedan).

SKY Deutschland har modigt plockat upp stafettpinnen och i TV-serieformat bygger man vidare där filmen slutade 1942 när kriget står och väger. Att bygga vidare på filmen är en svår uppgift där publiken garanterat har stora förväntningar, särskilt som en del säkert förväntar sig en uppföljare trogen originalet. Man har dock valt att bredda handlingen ordentligt. Ett tilltag som innebär mer än saltstänkta och klaustrofobiska sjöuppdrag och som kan hjälpa eller stjälpa. Här gäller det nog att gå in med öppna sinnen. Förhoppningsvis kan det nya, breddade bidra ytterligare till helheten.

Ingen kan klandra produktionen för att ha satsat halvhjärtat vad gäller ekonomiska förutsättningar. De åtta timslånga avsnitten har haft en budget på motsvarande nästan 40 miljoner kronor styck!

Hur väl man lyckats får vi alltså veta till helgen. Första avsnittet kommer i SVT1 klockan 21:30 på lördag och avsnitten kommer även att bli tillgängliga i SVTPlay.


Film: SVT – Das Boot Trailer (0:31 min)

SVT – Das Boot

Läs även Semper Miles: En av Tysklands absolut mest framgångsrika krigsfilmer får fortsättning och Redan i världsklass och de nya ubåtarna blir ännu vassare samt Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element och Nya ubåtar på väg medan de befintliga livstidsförlängs

(Bilden visar en tysk ubåt av typ VIIC, nr U-995, idag museibåt i Laboe på östra stranden av inloppet till Kiel. Foto: Marseille77, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en. Lilla bilden och filmtrailer: SVT.)

– After some 37 years, movie classic Das Boot continues as TV-series. Premiere in Sweden on SVT1 channel, Saturday 16th February

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]