Foto: Augusto Ferrer-Dalmau

En av Tysklands absolut mest framgångsrika krigsfilmer får fortsättning

Det är en alldeles fantastisk och mycket annorlunda skildring av kriget och de som kämpade i det. Miljön under och på havets yta såklart men även karaktärerna. De gör allt de kan för att vinna segrar men lika viktigt är kampen att stå ut, överleva ett tag till och förhoppningen om att få återgå till ett normalt liv. Sådär föredömligt realistiskt så att det kryper inpå en.

Över 35 år har hunnit passera sedan filmen Das Boot gick upp på biograferna för första gången. Den mottogs varmt och har nominerats till samt vunnit en hel rad fina priser. Det är väl ytterst få som sett filmen och kan hävda att den inte lämnat intryck som sitter kvar. Många väntade och hoppades dessutom på en uppföljare, men förgäves. Någon Das Boot 2 blev det aldrig.

Några år senare, fortfarande på 1980-talet, gjordes även en uppmärksammad TV-serie av filmen. Material fanns det gott om och man landade på sex avsnitt om totalt ca fem timmar! Samma film och story fast längre och fylligare – och succé igen. För de som hoppats på mer Das Boot tändes åter hoppets ljus men det var bara att inse fakta på nytt. Det blev ingen fortsättning på TV-serieformatet heller.

I ärlighetens namn var det kanske inte helt oväntat ändå med den stenhårda upplösningen – och det faktum att man hade tvingats författa nytt. Allt byggde ju på den självbiografiska romanen med samma namn, känd som ”Ubåten” på svenska, skriven av Lothar G Buchheim (och ja, den är som sig bör t o m bättre än filmen). De största fansen tog det inte heller så hårt. Filmen var ju bra och kunde länge ses igen och igen, som TV-serie, som Director´s Cut-utgåva och i originaltappning. Das Boot låg nog också till stor grund för den boom av ubåtsspel som kom under 1990-talet, ur såväl tysk- som andra spelvinklar. På tysk TV visades filmen hela 54 gånger 2002-2012(!)

Så vad är det som händer nu då? Jo, det kommer en fortsättning och det är verkligen en fortsättning eftersom man valt att ta vid precis där originalet slutade vid kaj på ubåtsbasen i La Rochelle. Snacka om Cliffhanger! Manusförfattarna passar också på att bredda handlingen något genom att skriva in fler karaktärer och scenerier med bl a den franska motståndsrörelsens kamp.

Det rör sig om en mini-TV-serie på åtta avsnitt. Lite tunt kan en del tänka men man talar om åtta avsnitt på en hel timme vardera! Det motsvarar i runda slängar 12-16 avsnitt ifall man spränger in reklampauser. Vidare ska vi också komma ihåg att TV-klimatet är ett annat idag. Går serien bra är det sällan svårt att koppla på mer. Ett fenomen som känns igen från andra mini-TV-serier, t ex Vikings (som nu är uppe i fem säsonger och vuxit från 9 avsnitt per säsong till 20).

Den nya Das Boot kommer att premiärvisas under hösten 2018. Exakt när är inte spikat och så var det ju det där med vilka TV-kanaler man har eller hur de väljer att sälja visningsrättigheter. Bakom produktionen ligger Sky Deutschland och brittisk press nämner ”To air on Sky channels across the World”. Nåväl, hoppet är tillbaka! Nu blir det av!


Film: DAS BOOT Blu-ray trailer, ursprungliga versionen (1:12 min)


Film: DAS BOOT hunt scene HD, ursprungliga versionen (3:24 min)

Läs även Semper Miles: Fortsättningen för Rambo kan bli både film och TV-serie och Mer svensk-belgisk action på vita duken samt Kalla kriget fortfarande hett i [kommande] Deutschland 86

(Bilden: ”U-boot”. Beskuren. Own work: Augusto Ferrer-Dalmau, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– The sequel to one of the best German movies ever, Das Boot, to be released as TV-series on Sky, autumn 2018.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]


(Artikelförfattaren själv i passande motljus vid U-995 i Laboe, Tyskland.)