Foto: Dmitriy Korzhev

Dystopiska svenska actionrullen Last Man Down

Det handlar om något så ovanligt som ett svenskt privat filmprojekt med tight budget som köpts in för att premiärvisas i USA.

Last Man Down är regisserad av göteborgaren Fansu Njie och inspelad i Sverige, mestadels kring Göteborg och Borås.

Filmen tog ett år att skapa och hade nyligen premiär i USA för att sedan gå upp i flera länder där bl a Storbritannien, Spanien, Polen, Sydkorea och Japan har nämnts. Dock är det ännu outtalat hur det ser ut för den svenska scenen, men på något sätt torde den även hitta hit.

Operatören John Wood drar sig undan civilisation efter att en världsomfattande pandemi brutit ut och hans fru dessutom blivit mördad. Den nordiska vildmarken blir Johns hem. Ensam. En kvinna dyker upp, skadad och jagad efter att hon flytt från tveksam försöksverksamhet att skapa vaccin. John vill först inte bli inblandad men när han får veta att Stone, mannen som mördat hans fru, leder jakten tvekar han inte en sekund. De två teamar upp för att möta hotet.

En dystopisk actionrulle som känns både aktuell och väldigt mycket 1980-1990-tal av den där sorten många av oss känner igen. Om det får man såklart tycka vad man vill men är det dags för en revival? Är det kanske den här svenska filmen som väcker genren på nytt?

Film: LAST MAN DOWN Trailer (2:35 min)

Fansu Film

Saban Films

Läs även Semper Miles: Om kriget kom i ny tillgänglig skepnad och Hård kamp för freden efter statskupp mot Rysslands president samt Premiär: 6 dagars kamp för ett Sverige som aldrig varit mer sårbart och Krisexperimentet i ett strömlöst Sverige är tillbaka

(Bilden är en illustration från ett annat sammanhang. Något beskuren bild. Foto: Dmitriy Korzhev, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en. Filmen: Movie Coverage, Youtubekanal.)

– Swedish pandemic post apocalyptic action movie Last Man Down premiered in USA and up for screens around the World

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]