Foto: Försvarsmakten

Sverige bemannar chefspositionen för specialförbandsinsatsen Task Force Takuba

Nu tar svenska Försvarsmakten över befälet för den multinationella insatsen Task Force Takuba i Afrika. Överlämnandet ska enligt franska källor ha skett vid en ceremoni sent igår där bl a den nya befälhavaren ”Överste Peter” och ÖB, general Michael Bydén närvarade.

Operationen är ett franskt initiativ och en del av Operation Barkhane som lyder under EU, med mål att aktivt och med specialförband bekämpa extremister och terrorgrupper i Sahelregionen.

Sverige deltar, jämte ett större antal länder, sedan februari 2021 med en helikopterburen snabbinsatsstyrka bestående av ca 150 personer. Ursprungligen tänkt att pågå knappa tolv månader men som nu ser ut att även omfatta (åtminstone) hela 2022. Regeringen har nyligen lagt fram propositioner för fortsatt närvaro i Maliregionen – under såväl FN-flagg som i Task Force Takuba.

Sverige har ett stort engagemang i Mali, där specialförbandsinsatsen är en av tre insatser i Mali där Sverige är med. De två andra insatserna är FN-insatsen Minusma och EU-insatsen EUTM Mali.”

Redan i september gick Högkvarteret ut med att man fått och accepterat en förfrågan från Frankrike, ”Ett tydligt exempel på det goda fransk-svenska samarbetet i den pågående operationen och förtroendet vår personal har byggt” kommenterade chefen för specialförbandsledningen, brigadgeneral Anders Löfberg.

Vi har befälet och det har blivit dags att leda, när ett annat land än Frankrike för första gången för högsta befäl. Chefskapet ska pågå t o m februari nästa år.

UPPDATERAT 11 NOV: Försvarsmakten – Task Force Takuba nu under svenskt befäl

Film: Takuba – in Mali with the european special forces (26:43 min)

Försvarsmakten – Mali – Task Force Takuba
Försvarsmakten – Terrorismens starka grepp om Mali

Regeringskansliet – Fortsatt svenskt deltagande i militär insats för stärkt säkerhet i Mali (proposition 2021/22:10)

Ministère des Armées – Operations – Barkhane

Wikipedia – Task Force Takuba
Wikipedia – Operation Barkhane

Läs även Semper Miles: 150 svenskar i insatser mot terrorn med specialförbandsstyrkan Taskforce Takuba och Förstärkning till det pågående fredsarbetet i västra och centrala Afrika samt Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali och Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali

(Bilden är från ett relaterat men tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Försvarsmakten. Filmen: Ministère des Armées, Youtubekanal.)

– From November, Sweden to command joint special forces operation Task Force Takuba

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]