Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Carl Hamilton i två annorlunda dramaproduktioner

De flesta har väl kommit i kontakt med böckerna och/eller sett filmatiseringarna om underrättelseofficeren Carl Hamiltons bravader, de senare med gestaltning av flera av våra bästa skådespelare.

Här är två produktioner som vi tycker har hamnat lite i skymundan. De producerades redan tidigt, 1989 respektive 1995, och är betydligt djupare än vad vi är vana vid i action-genren men bjuder på starkt drama.

I Förhöret har Hamilton (Stellan Skarsgård) fått i uppdrag att närvara och svara på känsliga frågor i riksdagens konstitutionsutskott. ”Anledningen är en rad uppseendeväckande tidningsartiklar där det bl a påstås att Hamilton under sin tid som militärattaché i Moskva sökt upp och mördat den svenske spionen Bergling.” Politiker och press ser fram emot att såväl Hamilton som Försvarsmakten ska få det besvärligt, men…

I Tribunal bestämmer sig Hamilton (Stefan Sauk) att åka till Moskva och vittna till fördel för sin gamle motståndare spionchefen generallöjtnant Jurij Tjivartsjev som står anklagad för högförräderi och spioneri. Det ser onekligen mörkt ut då det rör sig om brott som normalt leder till avrättning. Det vet Tjivartsjev och ryska militärkollegiets domstol verkar ha uppfattningen klar.

Utöver handlingen är dessa på sina håll även intressanta tidsdokument. De två filmerna klockar in på strax under timmen styck och är klart värda att ta sig an. Tillgängliga i SVT Plays Öppet arkiv:

SVT Play – Förhöret

SVT Play – Tribunal

Ur Musts arkiv – Nio nedslag i svensk underrättelse- och säkerhetstjänst

Läs även Semper Miles: Spionen lägger pussel och Varsam informationsspridning och ögon och öron öppna samt I hemligt underrättelsesamarbete för medvetenhet och möjliga åtgärder och Åtgärder för bättre skydd och säkerhet på FRA kan ta flera år

(Bilden är en illustration, hämtad från ett annat, tidigare sammanhang. Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten.)

– Two drama productions featuring Swedish intelligence officer Carl Hamilton

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]