Foto: Sako LTD 2023

Vi fortsätter glädjas över nya finsk-svenska vapensystem

Efterföljaren till de personliga eldhandvapen som används är något som länge efterfrågats och verkligen diskuterats och spekulerats kring. Allt medan det varit relativt tyst från officiellt håll.

Vad vi skulle kunna ta in som ”AK 6” och andra eventuella moderniserande byten har varit på tapeten i åratal. Inget man hastar fram, men med synnerligen ökat tempo på senare tid.

Det här är förvisso inte ”Breaking News” längre. I och med att nya vapnen kunde presenteras i ord och bild under våren vet vi. Men vi får tillåta oss, nästan måste, fortsätta att glädjas och gotta oss i vad som komma skall.

Valet och avtalet gjordes gemensamt med Finland och förtroendet landade på välkända tillverkaren Sako. Snacka om interoperablitet, för att inte säga kompabilitet, då detta medför ytterligare gemenskap och stärker såväl fortsatt försvarssamarbete som nordisk försvarsindustri. AK 4, AK 5 och Psg 90 får strax toppmoderna, hårdtestade efterföljare!

Anskaffnings- samt test- och verifieringsfas startar 2023 – det är i år det! Under 2024 kan vi se de nya prickskyttegevären i kaliber 8.6 börja komma ut på förband och året därpå Självskyddsvapen i kaliber 5.56, tätt följt av Automatkarbiner i 7.62 till 2025. Nu är vi igång!

FMV – Nya eldhandvapen

Sako LTD

Läs även Semper Miles: Nya eldhandvapensystem är nära förestående och Finland och Sverige köper nytt gevärssystem tillsammans samt Tilldelade personliga eldhandvapen och Materielen i Norden med likheter och olikheter som gör oss starkare

(Bilden är från Sakos pressrelease tidigare i år. Ej i exakt skala, monterat och något beskuret. Foto: Sako LTD 2023.)

– New Weapon Systems for Sweden and Finland decided. Sako LTD to deliver

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]