Foto: Kim Vibe Michelsen, Forsvaret

Materielen i Norden med likheter och olikheter som gör oss starkare

Det gäller att se behoven och göra rätt bedömningar för att på alla områden tillgodogöra sig utrustning som upprätthåller och ytterligare stärker förmågan.

De nordiska länderna är mycket goda grannar och samarbetar på olika sätt vad gäller försvar, säkerhet och materiel. Vad gäller det senare har vi egen respektive produktion i stort och smått som kommer väl till pass, utöver fördelaktiga utbyten och affärsöverenskommelser ute i världen.

Genom ländernas myndigheter för försvarsmateriel och inte minst det breda nordiska försvarssamarbetet Nordefco, möts behoven för inköp som sedermera genomförs var för sig eller gemensamt. Ett digert och mycket viktigt arbete. Vikten av dialog kring kvalitet, erfarenheter, funktion, standarder, interoperabilitet m m är stor och ständigt närvarande.

Hur ser det då ut i leden? Spana in direktlänkarna här nedan och jämför vad vi och våra nordiska kamrater f n kör med på materiel- och teknikfronten. Vi är både lika och olika. Något som är att ses som styrka!

Finland – Försvarsmaktens materielbildskatalog

Norge – Utstyr og materiell

Danmark – Materiel

Sverige – Materiel och teknik

Läs även Semper Miles: 500-900 nya bandvagnar i kommande storaffär och Snabba ryck för drönare till norska Hemvärnet samt Ny finsk hoppande försvarsladdning slår hårt över 100 meter och Gemensamt kring försvarsmateriel för eget behov och export och Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år

(Bilden: Danska soldater utrustade med Gevær M/10 rycker fram vid ett annat, tidigare sammanhang. Något beskuren bild. Foto: Kim Vibe Michelsen, Forsvaret.)

– Nordic dialogue and defence cooperation. Similarities and differences makes us strong. Listed equipment and technology in use

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]