Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten

Det är riktigt nära nu för nya Nordiska stridsuniformen NCU

Vi befinner oss mitt i kvartal tre och spänningen stiger för var dag eftersom det är i den här perioden som FMV enligt senaste uppgifter räknar med att kunna presentera den vinnande leverantören av, samt offentliggöra den nya nordiska stridsuniformen, Nordic Combat Uniform (NCU).

Kombinationen av att det behövs och att ytterst lite information har släppts ut under den fleråriga processen, har skapat ett stort intresse, växande förhoppningar och på sina håll även en del spekulation.

Arbetet drog igång tidigt 2016 där Sverige, Finland, Norge och Danmark gemensamt skulle finna ersättare till de befintliga uniformssystemen. Samma utrustning för soldaterna oavsett nationstillhörighet men med olika kamo på ytterplaggen – där svenska Försvarsmakten via Patent och registereringsverket redan för ett par år sedan ska ha mönsterskyddat ett nytt, vidareutvecklat kamouflagemönster (se Nya uniformer och kanske får vi nytt svenskt kamo i allafall, länkat nedan).

M90 känns kanske inte så gammalt men introducerades faktiskt i slutet av 1980-talet, för över 30 år sedan (i tjänst ungefär lika länge som sin föregångare m/59), och även om t ex Finland och Danmark förnyat sig senare än så (M05 respektive M/11) har tiden hunnit rinna iväg och utvecklingen med den.

Dags för nytt ”anpassat till nordisk och europeisk miljö, men också mycket kalla vintermiljöer och extremt varma förutsättningar som öken och djungel”. Hårtestat av fyra länder, särskilt det senaste året för att kunna välja det som på bästa sätt fungerar i våra normala- och extremförhållanden men även för optimal verksamhet vid uppdrag utomlands. Det senare utfört av (bl a?) danska specialförband i synnerligen krävande miljöer i Australien under 2020.

Många tillverkare och leverantörer har känt sig kallade och deltagit i förhoppning att bli den som slutligen passerar nålsögat och får förtroendet att leverera i den viktiga storaffären värd motsvarande drygt 4,3 miljarder svenska kronor, lite olika fördelat länderna emellan beroende på behov och volym.

Leverans ut i verksamheten beräknas kunna ta sin början 2022/2023. Det är riktigt nära nu!

Film från tidigare under processen: Nordic Combat Uniform – testfase (0:44 min)

FMV – Nordisk stridsuniform

Nordefco

Läs även Semper Miles: Nya uniformer och kanske får vi nytt svenskt kamo i allafall och Nu påbörjas tester med nya Nordic Combat Uniform på förband samt Möte kring nya gemensamma uniformssystemet NCU och Möjligen nya svenska uniformer och kamo på tävlingen i Bayern?!

(Bilden är en illustration. Svenska soldater i M90 vid ett tidigare tillfälle. Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten. Filmen: Forsvarsmateriell Youtubekanal.)

– New common Nordic Combat Uniform system ”NCU” just around the corner!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]