Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Nya uniformer och kanske får vi nytt svenskt kamo i allafall

I artikeln ”En klädsam historia”, som tjusigt behandlar våra kamouflagemönster, bjuder Försvarsmakten på givande läsning. Garanterat uppskattat då den intresserade får sig serverat lättsmält historik om mönster i allmänhet och M90 i synnerhet. Den uppmärksamme hittar också de tre spännande PDF-filerna att fortsätta med nere till höger.

Vi har vid flera tillfällen uppmärksammat det kommande uniformssystemet NCU (Nordic Combat Uniform) där de nordiska länderna gått samman och skapar/upphandlar gemensam uniform, där endast respektive lands kamouflagemönster kommer skilja oss åt.

Tidigt förekom mycket spekulation kring just mönstret. Skulle vi se oss om i världen efter inspiration till något helt annat, nu när vi hade chansen? Eller kanske t o m göra som Danmark och plocka in något befintligt? Efter ett tag kom det dock att heta att M90 ska fortsätta gälla. Slutspekulerat och visst, det var väl kanske inte ett så tokigt val att stå kvar vid det etablerade, vår identitet.

Den där artikeln bjuder även på en överraskning vad gäller framtiden. Här står det klart och tydligt att man inte alls spikat hur det blir! Redan i inledningen nämns att ”nu spurtar Försvarsmakten för att göra ett kamouflage som ska mönsterskyddas” och i artikeln berättar Major Magnus Hallberg, bl a systemföreträdare för personlig utrustning, i klartext hur det ligger till ”Ja, vi tittar på ett nytt mönster”.

Om det funnits där hela tiden eller kommit att uppdateras är oklart (både publiceringsdatum och angivelser för eventuella justeringar saknas helt). Informationen ligger uppe som gällande och det finns indikatorer som talar för såväl färskheten och att man inte alls fastställt nuvarande M90-mönstret som gällande: ”2019 pågår ett nordiskt samarbete för att ta fram ett nytt uniformssystem, då tittar man samtidigt på ett nytt kamouflagemönster.”

Som det verkar kan vi inte förvänta oss några enorma förändringar utan snarare mindre justeringar med utgångspunkt i befintliga M90 – om det nu blir någon förändring alls vill säga.
Vi backade precis tillbaka in i spekulationernas dimmiga värld.

Tidplanen med funktionstest på förband 2019 verkar stå fast men om vi kommer att få se plaggen mönstrade eller i neutral färg i höst är oklart. Det senare känns mest logiskt då även Danmark, Norge och Finland ska testa ur den första mindre batchen.

Försvarsmakten – En klädsam historia

Läs även Semper Miles: Nya uniformssystemet prissatt och det blir fortsatt M90 och Snart dags för provsystem av nya uniformen och test på förband samt Grepp för stolthet, respekt och enhetlighet vid bruk av ”kungens kläder” och Uniformerad till osynlighet – världens camouflage

(Bilden är från en tidigare samövning med svenska, finska, danska och norska soldater. Danskt Multicam, med inslag av M84, samt finskt M05 i bakgrunden. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten.)

– Perhaps new camouflage pattern for Sweden with Nordic Combat Uniform system after all?!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]