Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten

Tre dagar flygbuller utlovas när våra piloter tränar

Från och med i morgon är det träningsläger i Uppsala för uppvisningspiloterna på Jas 39 Gripen. Flygvapnet har informerat allmänheten om ökat flygbuller, ni vet det där som vi försvarsvänner normalt kallar ljudet av frihet.

Luftövningarna pågår tisdag eftermiddag till och med torsdag eftermiddag, 23-25 april. Luftstridsskolan anger att det kommer röra sig om ”4-8 träningspass per halvdag” och att respektive pass hamnar på ca 7-8 minuter. Det här är ingen publik händelse men den som råkar befinna sig på rätt plats kan nog få sig en och annan glimt. Det är bara att gratulera.

Vidare nämner vi gärna att årets största flyghändelse, Försvarsmaktens flygdag, är på väg men håller oss i spänd förväntan fram till 25 augusti.


Film: Linköping JAS 39 Gripen (6:48 min)


Film: Gripen and G-force (8:03 min)

Försvarsmakten Jobb & utbildning – Stridspilot

Försvarsmaktens flygdag 2019

Läs även Semper Miles: Över ännu större yta av Sverige och kanske även på sommaren? och JAS 39 Gripen – bäst i världen samt Fortfarande pigg efter 50 år i skyarna och Flygvapnet och Försvarsmakten visar upp sig i Uppsala

(Bilden: Fyra Gripen i formation från ett annat tidigare tillfälle. Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten. Filmer: Pltgb902b respektive Saab, Youtube-kanaler.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]