Över ännu större yta av Sverige och kanske även på sommaren?

Vi är inne i den ljusaste perioden på året och har en himla massa härlig sommar att se fram emot. Julen är ett helt halvår bort men inte glömd. Särskilt inte de häftiga julflygningarna som så många ser fram emot. Hur skulle det vara med julflygning på sommaren? Sommarflygningar?

Inför december förra året var det planerat för fler plan i luften än på länge. Totalt rörde det sig om 49 stycken Gripen i fyra rutter som majestätiskt kunde beskådas på himlen! Något som fler borde få chansen att vara med om.
För att få sig en glimt ska man dock ha lite tur att bo eller jobba i någon av sträckorna eller i rödaste rappet ta sig till en passande plats, vilket kan vara svårplanerat för de som har långt dit och det faktum att programmen med cirkatider brukar publiceras sent.

Är det då formationen eller ljudet av frihet och en skymt av våra svenska flygplan som drar mest? Vi hoppas och tror på det senare. Visst, julgranar formerade av Gripenplan är läckert men skulle inte andra formationer kunna fungera? Och, t o m på den varmare halvan av året?
Jodå, det är mycket troligt. Varianter bestående av färre plan, t ex Fyrgrupp, skulle kunna täcka betydligt mer av vårt avlånga land med sju flygrutter – med, i exemplet, endast totalt 28 plan! (Se kartskisser i den tidigare artikeln ”Så skulle julflygningen kunna nå fler med mindre framöver”, länkad nedan.)
Det skulle nå fler glada medborgare och samtidigt bli betydligt billigare för vårt försvar. I sammanhanget får vi förstås inte glömma bort att det samtidigt rör sig om flygövning men även här skulle man över tid få ligga i formationer, med navigation, kursändringar, byten o dyl.

Sommarflygningar då? Sittandes utomhus i värmen med blicken upp mot en näst intill klarblå himmel är det lätt att leka med tanken. Nog borde det gå att genomföra något liknande även sommartid!? Kanske på Midsommar? Skulle det locka ännu fler att se delar av vårt Flygvapen? Eller finns det en risk att det kan gå inflation i upplevelserna? Det tål hur som helst att tänkas på.

Förra året förde vi ner våra idéer kring det här med julflygningarna i text och bild vilket överlämnades till Högkvarteret. Det är ju dessutom direkt överförbart på andra årstider, som sommaren, så vi får väl se. Det är nämnt och på tapeten – och nu även vidareutvecklat för sommarmöjligheten.

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Så skulle julflygningen kunna nå fler med mindre framöver och Förslag till julflygning som når ännu fler samt Tider och info för Julgransflygningar 2017

(Bilden: Ett lekfullt montage med 16 Gripen i ”midsommarflygning” fast, som nämnts ovan, ser vi hellre i storleksordningen fyra plan i formation till glädje för fler över hela landet.)

– Every winter right before Christas, Swedish Air Force execute long christmas tree formation flights. What about more coverage and/or something for the summer?

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]