Foto: Försvarsmakten/Försvarsmakten Finland

Nu påbörjas tester med nya Nordic Combat Uniform på förband

Äntligen är den/de här och på bild dessutom. Hemlighetsmakeriet har varit stort kring projektet för möjligt nytt uniformssystem. Som vi tidigare kunnat berätta skulle testverksamheten på trupp/i fält gå igång under sista kvartalet och nu händer det. Både Försvarsmakten och FMV har idag gått ut med uppgifter om att det blivit dags.

Under ledning av försvarssamarbetet NORDEFCO har det under några år jobbats hårt på att få fram material, snitt och funktionalitet som ska fungera för flera uppgifter, klimat etc – i samtliga nordiska länder. Ett enormt projekt värt motsvarande drygt 4,5 miljarder svenska kronor fördelat på Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Nu ska totalt 480 nordiska soldater hårdtesta persedlarna från de leverantörer som kvalificerat sig. Ett arbete som kommer att pågå ända fram till maj nästa år. För svensk räkning kommer personal från Amf 1, F 17, I 19, K 3, Lv 6 och TrängR att utrustas och göra jobbet.

Vad omfattas? FMV: ”I det uniformssystem som de fyra nordiska länderna enats om ingår allt från underkläder till ytterplagg i olika konfigurationer; nordisk, europeisk, djungel och öken. Hjälmar, handskar, kängor och den personliga skyddsutrustningen ingår inte.”

Än är persedlarna enfärgade och kamouflage kommer att tillföras först till det slutgiltiga valet där varje land bestämmer sitt mönster och enligt senare uppgifter behåller Sverige M90, men det kan mycket väl komma att bli i en något förändrad form med mindre fält – och i så fall mönsterskyddat.

Efter de praktiska testerna (i kombination med övriga erfarenheter, data m m) avser man fatta beslut sent 2020 och vi kan se fram emot leveransstart av nya uniformssystemet under 2023.

FMV – 480 soldater från fyra nordiska länder testar olika uniformssystem

FMV – Nordisk stridsuniform

NORDEFCO – Fler bilder (men i litet format)

UPPDATERAT 2019-11-12: Försvarsmakten publicerar de fyra bilderna i större, användbart format. Här är de: 01, 02, 03, 04

Läs även Semper Miles: Nya uniformerna är här och ska testas av svenska soldater och Nya uniformer och kanske får vi nytt svenskt kamo i allafall samt Heavy Metal-dragspel i väntan på nya camouflaget i natt och Grepp för stolthet, respekt och enhetlighet vid bruk av ”kungens kläder”

(Bilden: ”Några av de uniformer som testas.” Något beskuren bild. Foto: Försvarsmakten/Försvarsmakten Finland.)

– Field Test phase started for new Nordic Combat Uniform system (NCU)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]