Foto: Tuomo Salonen/SIM, Finnish Aviation Museum

Flygdagar över Helsingfors

De ordnade verkligen en trevlig helg i och över den finska huvudstaden när Kaivopuisto Air Show 2021 genomfördes under fredag och lördag med flyguppvisningar, öppna utställningsområden med fokus på såväl militära som civila klassiker jämte det allra, allra senaste på området.

Många tillresta medverkande från när och fjärran med flygplan, helikoptrar och annat som imponerar kompletterade det egna. Såklart inklusive deltagare i pågående upphandlingen för nya jaktplan till finska försvaret (HX), där Sverige representerades av såväl Flygvapnet som Saab med Gripen C och E samt gamla bomb- och spaningsplanet B 17 på plats. Tack vare en Gripen E-modell i full skala i Saabs paviljong, kunde besökarna komma riktigt nära och även passa på att kliva in för att provsitta.

Kaivopuisto Airshow, som arrangeras av Finska luftfartsförbundet, är en av de större finska flygdagarna och en spännande och populär folkfest. Ursprungligen skulle det här ha gått av stapeln i juni men flyttades och kunde till stor glädje alltså genomföras under helgen.

(Den som ser fram emot Försvarsmaktens flygdag i Luleå den 21 augusti får ändra i kalendern då det är inställt, men arbetet inför 2022 års upplaga i Uppsala är enligt uppgift i full gång.)

Film: ToniProductions – Saab Gripen E – Kaivopuisto Air Show 2021 (2:07 min)

Kaivopuisto Airshow 2021

Ilmavoimat – Finska flygvapnet

Flygvapnet

Saab – Air

Läs även Semper Miles: Uppgraderingar och ny färg för finska helikoptrar och Slutgiltiga erbjudandet för nya flygplan till Finland samt Saabs årliga Gripenseminarium och Nya flygplan beställda från Tyskland

(Bilden är från ett tidigare år. Beskuren bild. Foto: Tuomo Salonen/SIM, Finnish Aviation Museum, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en. Filmen: Toni Vuohelainen Youtubekanal.)

– Kaivopuisto Air Show 2021

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]