Foto: Rekyl, Para Endurance Race

Para Endurance Race 2022

Under fredagen var det samling, anmälan och upptakt inför Para Endurance Race, den civila varianten av fallskärmsjägarnas slutprov Örnmarschen. Nu är man igång sedan tidigt i morse, för ett dygn som verkligen inte liknar något annat!

Uppslutningen till detta ultimata uthållighetstest är stor där över 100 stridspar (tvåmannalag), startar ut för att under max 24 timmar, gemensamt medförande 40 kilos packning, hurtigt förflytta sig drygt 70 kilometer, där det dessutom finns stationer med uppgifter av olika slag för lagen att beta av på bästa sätt, med tidsavdrag eller tidstillägg beroende på resultat.

Sträckan består av, av arrangörerna noga utvald och krävande terräng. ”Starten går vid Karamossen och målet är Fallskärmsjägarlägret vid Karlsborgs fästning. Marschrutten går bland annat genom Tiveden” känt som ”Sveriges sydligaste vildmark”. Vackert så det förslår men deltagarna i Para Endurance Race måste sikta på att forcera med all fysisk och psykisk kraft.

Efter succén med breddningen ifjol finns det även i år tre klasser: Standard, Militär och Ungdom (där de senare, upp till 18 år, kör en något kortare men fortfarande hård variant, startar ikväll och kör till största delen i nattmörker).

Redan att klara utmaningen och ta sig i mål ses som en seger men det är en tävling där de bästa ändå kämpar för att komma först. Förra upplagan vanns på ynka 10,5 timmar! Nu följer vi utvecklingen online (se nedan) och ser hur det utvecklar sig i år. Det kommer som sagt att bli ett dygn som verkligen inte liknar något annat.

|||

> UPPDATERAT 2022-09-11: Att, när man tror man är i det närmaste klar, få ta ett varv runt hela fästningen inkl gamla garnisonssjukhuset och Kungsvillan, måste ha varit extra krävande i slutskedet. Här är samtliga resultat

|||

Para Endurance Race – Officiella sidan

Para Endurance Race – Följ tävlingen Live, via lista och GPS-översikt

Fallskärmsjägarklubben

Rekyl

Försvarsmakten – Fallskärmsjägare

Tiveden

Läs även Semper Miles: Krävande militärt prickskytte för lag i European Best Sniper Competition och Mycket lyckad Military Weekend i Karlsborg, för tjejer av tjejer samt Svenska kändisar i fysiskt och mentalt krävande Boot Camp och Alltid Före – Ingen är bättre lämpad att lösa det här än du

(Bilden är från en tidigare upplaga. Foto: Rekyl, Para Endurance Race.)

– Para Endurance Race, the open version of Para Regiment’s legendary Eagle March

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]