Foto: Svalmark, Sofia / Flygvapenmuseum

Flera möjligheter att besöka hemliga TP 85

Flygplanet TP 85 (Sud Aviation SE-210 Caravelle III) flögs av Flygvapnet för Försvarets radioanstalt (FRA) under åren 1974 till 1998. Det användes för signalspaning för att inhämta underrättelseinformation, och flögs över svenskt och internationellt vatten. Flygplanet var baserat på Malmen, Linköping och är idag restaurerat för att visa hur det användes under 1970- och 1980-talen.”

Passa på att boka plats för att träda in i den en gång topphemliga, avancerade plattformen. På Malmen användes uttrycket: ”Det finns inte, och har du sett det – så finns det ändå inte.”

Möjlighet ges vid flera tillfällen och än ser det ut att finnas plats. Det gäller dock att vara med i svängarna då intresset för den här speciella, guidade turen lär vara välförtjänt stort.

Närmast i augusti gäller fredag den 4:e, torsdag den 10:e samt söndag den 20:e. Man påtalar också att nya datum läggs upp löpande! Mer info och förhandsbokning via länkar nedan!

Flygvapenmuseum – Visning: TP 85 Caravelle – signalspaning under kalla kriget

Flygvapenmuseum – Beställ biljetter

Flygvapenmuseum – TP 85 Sud Aviation SE-210 Caravelle III

Wikipedia – Sud Aviation Caravelle

Läs även Semper Miles: Miljardsatsning för GlobalEye AEW&C till Sverige och Även svenskt flyg på gränsbevakning i Medelhavet samt C/D får specialbehandling när det fortsätter tillsammans med E/F och Ytterligare två flygplan för brandbekämpning

(Bilden: Signalspaningsflygplan, TP 85, Sud Aviation SE-210 Caravelle III. Försvarets radioanstalts signalspaningsflygplan. Något beskuren bild. Foto: Svalmark, Sofia / Flygvapenmuseum. CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sv)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]