Foto: Jörgen Ericsson, Copyright Saab AB

Ytterligare två flygplan för brandbekämpning

Skogsbränder, vi minns dem allt för väl men det känns kanske inte aktuellt just nu när landet tagit emot och fortsätter ta emot vinterväder. Det gäller dock att agera i förväg och det har man gjort – igen.

Sedan försommaren förra året levererar Saab beredskap med två skopande brandbekämpningsplan ”AT-802F Fire Boss” och tillhörande besättningar. Viktiga resurser som snabbt övades och inlemmades och de gjorde mycket bra ifrån sig under flera skarpa insatser 2020.

I kontraktet med MSB fanns option för ytterligare två, en möjlighet man nu valt att lösa ut! För perioden 2021-2023 kommer vi alltså att ha fyra enheter!

Resurser till förfogande för Sverige och EU. De första två flygplanen är även anslutna till rescEU, ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden. Ifall även de två nya kommer att anslutas till samarbetet är enligt MSB ännu oklart.

Vi är stolta över att vara en del av svenskt totalförsvar och vi ser fram emot att utöka vår brandbekämpningsförmåga med ytterligare två flygplan och flera piloter. Det är viktigt med snabba nationella insatser vid exempelvis skogsbränder”, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.

Och oavsett hur årstiden ser ut just nu så kommer sommaren framöver. Lita på det!

Saab – Aerial Firefighting

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

EU – rescEU

Läs även Semper Miles: Svenskt brandflyg kommer stå klart och redo innan sommaren och Affärer och planer för flygande brandbekämpare samt Stridsflygplan har fällt bomber i akut grepp mot branden och Helikopterflottiljen kämpar för att få öva brandbekämpning

(Bilden: Brandbekämpningsflyg Air Tractor AT-802F FireBoss. Foto: Jörgen Ericsson, Copyright Saab AB.)

– Saab to deliver two more water bombing Fire Fighting Aircraft units for Swedish and EU preparedness

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]