Foto: Agesch

Svenskt brandflyg kommer stå klart och redo innan sommaren

Glädjande nyheter idag som avslöjar att det här välbehövliga tillskottet äntligen blir av. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beställt brandbekämpande flygplan från Saab.

Det rör sig om två mindre flygplan av typen Air Tractor AT-802F ”Fire boss” med en kapacitet att leverera 3 000 liter vardera per fällning. Planen är av samma sort som den portugisiska krishanteringsmyndigheten vänligen bidrog med till brandkatastrofernas Sverige 2018.

Enligt uppgift från MSB kommer planen mycket snart stå redo ”med tillhörande besättning och annan nödvändig logistik”, stationerade på Skavsta i Nyköping. Från och med slutet av maj ska den nya resursen omedelbart kunna sättas in där de behövs för brandbekämpningsinsatser i Sverige och norra Europa.
Fram till dess kommer räddningstjänsten, MSB, Saab m fl att gemensamt utarbeta, införa och öva arbetssätt.

Saab har under ett års tid byggt upp förmågan i form av flygplan , pilot- och teknikerkompetens samt specifika tillstånd för verksamheten. ”Vi är en del av svenskt totalförsvar och vår specialistkompetens samt flygtillstånd gjorde det naturligt för oss att komplettera vår verksamhet i Nyköping med brandbekämpningsflyg. Det är viktigt med snabba nationella insatser vid exempelvis skogsbränder” säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.

Ambitionen hos MSB är att likt våra befintliga helikoptrar ansluta flygplanen till rescEU, inom EU:s civilskyddsmekanism, vilket i så fall skulle innebära att en stor del av kostnaderna för det här hamnar centralt hos EU. ”Sverige har som värd för resursen goda möjligheter att använda den nationellt men får i det läget stå för de operativa kostnaderna” säger man från MSB.

I kontraktet finns option för ytterligare två svenska enheter AT-802F Fire Boss.


Film: ”A9 EC-LBP At-802F na barragem de Odelouca, Monchique”. En AT-802F skopar upp vid Odelouca-dammen under insats i södra Portugal 2017

Air Tractor AT-802 – Wiki

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Saab

Krisinformation.se – Räddningstjänst

Skavsta flygplats, Nyköping – Satellitbild, karta, gatuvy m m

EU – rescEU

Läs även Semper Miles: Affärer och planer för flygande brandbekämpare och Stridsflygplan har fällt bomber i akut grepp mot branden samt Hultqvist ännu i insatsområdena – i morgon möte i Stockholm och Helikopterflottiljen kämpar för att få öva brandbekämpning

(Bilden: En Fire Boss fäller, vid ett annat tidigare tillfälle. Foto: Agesch, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en. Filmen: vitor carneiro Youtubekanal.)

– The Swedish Civil Contingencies Agency order Firefighting Airplanes from Saab

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]