Foto: Copyright Saab AB

Miljardsatsning för GlobalEye AEW&C till Sverige

I slutet av veckan kom det officiella beskedet om affär för spanings- och ledningssystemet GlobalEye till det svenska försvaret. Redan i oktober förra året kom signaler att man stod i begrepp att satsa och förberedelser har pågått under vinter och vår. Nu är det alltså en realitet. Kontraktet löper 2022-2027 och den lagda beställningen omfattar två enheter med option för två till under perioden.

GlobalEye är en lysande produkt, en kombination av Saabs avancerade teknik och lösningar med flygplanet Bombardier Global 6 000. Ett stort antal sensorer och radarsystemet Erieye Extended Range ger spanings- och ledningsförmåga över luft mark och sjö, för försvaruppgifter men även till stöd vid räddningsinsatser, naturkatastrofer m m, och just de här blir anpassade för vad som beskrivs som ”svenska försvarsuppgifter och internationell samverkan”.

Vårt nya flygmaterielsystem för AEW&C (Airborne Early Warning & Control) har av Flygvapnet fått benämningen S 106.

GlobalEye kommer att ge Sverige spanings-och ledningsförmåga i absolut världsklass. Saabs viktigaste uppdrag är att bidra till trygghet för människor och samhällen och jag är stolt över att GlobalEye kommer att stärka den svenska Försvarsmaktens förmåga ytterligare”, säger Saabs koncernchef och VD Micael Johansson i ett pressmeddelande.

Produktionen kommer att ske på Saabs anläggningar i Arboga, Göteborg, Järfälla, Linköping och Luleå samt Tammerfors, Finland och Centurion, Sydafrika.

Ordern för de två beställda enheterna är värd totalt ca 7,3 miljarder kronor och leverans ska ske under 2027.

Saab – GlobalEye AEW&C

Saab – GlobalEye – Graphics

Saab Stories – Förvarnad är förberedd

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret och Order för uppgraderingar håller våra Gripen i fortsatt framkant samt Det ser ut att kunna bli Super Hercules till Flygvapnet och Nya flygplan beställda från Tyskland och Bort emot ett 70-tal Gripen för Força Aérea Brasileira?

(Bilden: Två GlobalEye AEW&C i luften. Foto: Copyright Saab AB.)

– Saab GlobalEye Airborne Early Warning and Control (AEW&C) system ordered for Swedish Air Force

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]