Foto: SO Johnson / Força Aérea Brasileira

Bort emot ett 70-tal Gripen för Força Aérea Brasileira?

Även i Brasilien är man mycket nöjda vad gäller samarbetet med Saab och satsningen på Gripen-systemet. För några år sedan ingicks avtal för totalt 36 stycken Gripen E och i november 2021 var det serieleveransstart.

Genom åren har det i omgångar nämnts att Brasilien har behov för, och är sugna på, att beställa mer, något som på sistone tenderat ta ny fart. Det ska eventuellt kunna röra sig om ytterligare 30-34 flygplan!

Att man för närvarande närmar sig en ny order med Saab är inte alls bekräftat. Det kan samtidigt inte hållas för en osannolik utveckling! En målbild för ett 70-tal nya stridsflygplan till det Brasilianska flygvapnet har tidigare nämnts och Gripen är ju på så många sätt det fortsatt bästa alternativet där dessutom tekniköverföring, etablering, samarbeten samt produktion i landet spelar stor roll.

Film: Saab – True Collaboration 4 – Episode 12: The Strategic Importance of the F-39 Gripen for Brazil (2:47 min)

Saab – Products – Air

Saab – Gripen for Brazil

Força Aérea Brasileira, det brasilianska flygvapnet

Läs även Semper Miles: Första Gripen E på plats och i luften i Brasilien och Betydande samarbeten och satsningar för tätposition även i framtiden samt Brasiliens första Gripen flyger och samtidigt har Embraer KC-390 nu börjat levereras och Order för uppgraderingar håller våra Gripen i fortsatt framkant

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: SO Johnson / Força Aérea Brasileira, CC BY-NC-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/)

– Towards 70 Gripen E for the Brazilian Air Force?!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]