Foto: Hans Berggren, Saab/Copyright Saab AB

Uppgraderar och förstärker ytterligare med M4

Utifrån gällande ramavtal har Estland lagt en ny order för mer Carl-Gustaf M4 samt ammunition.

Det estniska försvaret har använt det geniala multiroll-/granatgevärssystemet i ett par decennier och är mycket nöjda, både med vapnet och leverantören Saab.
Nu satsar man för att ersätta sina Carl-Gustaf av M2-modell med det absolut senaste – totalt ”cirka 250 stycken M4”, kompatibla med det senaste som elektroniska sikten och intelligent, programmerbar ammunition och så är den mer användarvänlig, inte minst genom att vara betydligt lättare än tidigare versioner.

Ramavtalet som möjliggör att försvarsmaterielverken i Sverige, Estland och Lettland fördelaktigt kan köpa nytt, komplettera eller ersätta tecknades 2019 och gäller tio år framåt. Så sent som för knappt ett år sedan lade Estland en beställning för M4, då tillsammans med Lettland.

Värdet på den aktuella ordern är ca 9,8 miljoner Euro, motsvarande knappt 100 miljoner svenska kronor, och leverans kommer ske 2021-2022.

”Crew-operated, man-portable and multi-mission, the solution is flexible towards anything that is thrown at it. The combat-proven, easy to operate and train with Carl-Gustaf system is a friend to the user and forceful foe to the enemy.”

Saab – Products – Carl-Gustaf

Eesti Kaitsevägi – Försvarsmakten Estland

Läs även Semper Miles: Avtal och order tecknat för senaste granatgeväret till Försvarsmakten och Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG samt Ökat bilateralt samarbete mellan Sverige och Baltikum och Norge tillför senaste GRG:n Carl-Gustaf M4 och Mer GRG och AT4 för bortåt en miljard till USA

(Bilden med Carl-Gustaf M4 är en illustration. Något beskuren bild. Foto: Hans Berggren, Saab/Copyright Saab AB.)

– Estonian Armed Forces have placed an order for the ingenious Carl-Gustaf M4

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]