Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Två rejält laddade veckor med Nordic Response 24

Vinterns och vårens övningar fortsätter och nu är man i gång med Nordic Response 24 (NR 24), den Norgeledda övningen som är en viktig del av rekordstora övningsserien Steadfast Defender, som vi tidigare kunnat rapportera om.

I dagarna har det kraftsamlats inför den rejäla övningen som genomförs i norra Sverige, Norge och Finland och som omfattar totalt drygt 20 000 deltagare i samtliga arenor. Soldater, sjömän, officerare och civil personal har ställts redo från 14 nationer, varav omkring 4 500 utgörs av svenska förmågor.

Deltagande länder är Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA.

Syftet med övningen är, enligt Försvarsmakten, ”att tillsammans med Norge, Finland och Danmark öva försvaret av Norden samt att ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Nato.”

Nordic Response 24 pågår dygnet runt över ett större, gränsöverskridande övningsområde under två rejält laddade veckor den 4-15 mars.

Försvarsmakten – Nordic Response 24

Forsvaret – Norska försvarsmakten – Nordic Response 2024

Puolustusvoimat – Finska försvarsmakten – Kartöversikt, flygövningsområdet

Nato – Allies prepare for collective Defence Exercise in Nordic Environment

Läs även Semper Miles: Tillsammans i största Natoövningen sedan Kalla krigets dagar och Danmark ordförande i försvarssamarbetet samt Utökat vad gäller samarbetet kring alternativbaser i Norden och Materielen i Norden med likheter och olikheter som gör oss starkare

(Bilden är från en tidigare internationell övning i Norge där vi medverkade. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten.)

– Two Weeks with Exercise Nordic Response 24 gathering some 20.000 personnel in Air, Land and Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]