Foto: Flickr / NATO North Atlantic Treaty Organization

Klart för Sverige att bli nr 32

Det forcerade, smidiga inträdet i Nato tog lite längre tid än väntat men nu har slutligen de sista länderna sagt sitt och Sverige kan som fullödig medlem ta plats i den nordatlantiska försvarsgemenskapen.

Vi ansökte i maj 2022 och skulle relativt snabbt tas upp tillsammans med Finland men beslutet måste godkännas av samtliga medlemmar där de flesta, under perioden 5 juli till 27 september, positivt välkomnade oss medan några ansåg sig behöva mer tid. En mertid som skulle visa sig fortsätta med flera turer och förhandlingar kring huruvida vi kunde släppas in. Den 4 april 2023 fick Finland sitt Ja och blev Natomedlem nummer 31. I Sverige skulle vi med facit i hand få vänta på denna dag i ytterligare knappt ett år.

Turkiet meddelade den 24 januari i år att man i parlamentet röstat för Sveriges inträde, och idag under eftermiddagen den 26 februari kom så även Ungerns besked med Ja till Sverige! En historisk dag som vi aldrig trodde att vi skulle få uppleva. Nu går vi in i en ny tid. Bara att blicka framåt.

Nu närmast ska protokollet undertecknas och flygas till USA och Sverige bjuds in att deponera vårt anslutningsdokument. Därefter kan den svenska flaggan hissas med pompa och ståt utanför Natohögkvarteret i Bryssel, högst troligt under överinseende av statsminister Kristersson. Flaggstången ska enligt uppgift redan vara rest, men till flagghissning återstår det dock några dagar.

SVT Nyheter – Efter Ungerns ja – detta händer nu i Natoprocessen

Regeringen – Sveriges väg in i Nato

Nato – About us

Läs även Semper Miles: Turkiskt ja till svenskt Natomedlemskap och Tillsammans i största Natoövningen sedan Kalla krigets dagar samt Rapporter rörande vår underrättelse- och säkerhetstjänst och Ombord på fregatten Normandie

(Bilden: Sverige senaste medlemmen i Nato. Foto: Flickr / NATO North Atlantic Treaty Organization, CC BY-NC-ND 2.0 DEED https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)

– After some extra time and get-togethers, Sweden is 100 percent welcomed to become member of NATO

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]