Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten

Ökad närvaro, ubåtsjakt och samarbete

Marinövning vår har kastat loss och är i full gång. Den har bytt namn från Ubåtsjaktövning men är alltjämt den större, årligen återkommande övningen där man primärt fokuserar på att upptäcka och hantera undervattensverksamhet och hot samt träna andra viktiga förmågor för marin strid, inte minst i samverkan mellan Sverige och Finland – som deltar med korvetter och smygrobotbåtar.

Styrkor om cirka 600 från marinen och flygvapnet omfattas med ett 20-tal fartyg, helikoptrar samt landbaserade enheter som logistik och ledning.

Det aktuella övandet genomförs dag och natt under veckan måndag den 4 till fredag den 8 april, såväl inomskärs i Stockholms södra skärgård som ute till havs i mellersta Östersjöområdet

Film: Återtagen ubåtsjaktförmåga (2:43 min)

Försvarsmakten – Marinen

Försvarsmakten – Materiel och teknik – Sjö

Försvarsmakten – Råd till båtfolk och skärgårdsboende

Försvarsmakten – Helikopterflottiljen

Merivoimat – Finska Marinen – Om oss

Läs även Semper Miles: Säkrar och ökar förmågan på och under ytan och Mer försvarsarbete i och kring våra skärgårdar samt Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element och Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk

(Bilden: Sjöoperativa helikoptrar integrerade i sjöstridskrafterna, är från ett tidigare tillfälle. Beskuren bild. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten. Filmen: Försvarsmakten Youtubekanal.)

– Anti-Submarine exercise ”Marinövning vår” in Stockholm archipelago and the Baltic Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]