Det ser ut att bli F-35 även för Kanada

Två deltagare stod kvar i finalen av den minst sagt utdragna processen för att komma fram till vad som ska bli Kanadas nästa stridsflygplan, för att ersätta landets 88 stycken åldrande F/A-18 Hornet (från 1982-1988). Svenska Saab med Gripen E och Lockheed Martin med sin F-35. Två världsledande flygsystem!

Utfallet som kom i dagarna är väl tyvärr så långt ifrån ett lustigt aprilskämt man kan komma! Det kanadensiska flygvapnet, som den första april dessutom firade sin 98:e födelsedag, har låtit meddela att man föredrar F-35. Att föredra en leverantör innebär att man nu kommer inleda slutförhandlingar. Inget är alltså ännu klart men siktet är fast inställt på att komma överens med Lockheed Martin i varenda detalj för att sedan kunna teckna själva kontraktet, något som enligt amerikanska källor kan komma att ske senast mot slutet av detta år.

Bland annat Stealth-förmågan har nämnts som bidragande till valet av F-35 liksom fortsatt utveckling och samarbeten för bl a underhåll över en kommande 30-årsperiod, men det faktum att Kanada varit med i utvecklingprojektet för F-35 torde ha spelat roll.

Affären värd motsvarande cirka 144 miljarder svenska kronor är viktig, både att få ur händerna rent politiskt efter att flera regeringar stått och vägt i årtionden, och såklart för modernisering av landets försvar av sitt stora luftrum. I ett regeringsuttalande under veckan som gick kallade man det ”den mest betydande investeringen på mer än 30 år”.

I och med Kanadas beslut har strax samtliga länder som deltar/deltagit i utvecklingsarbetet också köpt in flygplanet till sina respektive flygvapen.

Fram till leveranserna flyger Kanada vidare med den befintliga flottan, som relativt nyligen förstärkts med 18 begagnade F/A-18 från Australien för just detta syfte. Leverans av F-35:orna är sagt att kunna ta sin början 2025.

Lockheed Martin – F-35 – Canada

Saab – Gripen for Canada

Royal Canadian Air Force

Läs även Semper Miles: Det blev F-35 till finska Flygvapnet och Gripen fullt möjlig kandidat när Kanada växlar upp samt Svensk-amerikansk lösning på mardrömmen F-35 och Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar?

(Bilden: F-35 visar upp sig i Berlin vid ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Robert Sullivan/Picryl/Get Archive LLC, Public Domain, PD.)

– Canada prefer F-35 for new Fighter Jets. Focus towards Contract before end of the Year

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]