Foto: Adelén Wilhelmsen/Forsvaret/Norwegian Armed Forces

Det blev F-35 till finska Flygvapnet

HX-projektet där efterföljaren till Finlands omkring 60 åldrande stridsflygplan av typen F/A-18 Hornet, har gått i mål. Utifrån svensk synvinkel känns det väl sådär eftersom man valde amerikanska F-35, och följer därmed Norges och Danmarks exempel.

För bara några dagar sedan ryktades det i flera media att finska Försvarsmakten/Flygvapnet skulle ha fattat särskilt tycke för och rekommenderat F-35. Hur det låg till med det var oklart men visst mörknade det en smula. Hur som helst var inte loppet kört eftersom själva beslutet låg hos regeringen, ”att tas i december”.

Plötsligt händer det! Under sen förmiddag/lunch idag den 10 december meddelade Försvarsministeriet offentligt att beslut var taget. Inga detaljer mer än så. Vid den strax påföljande presskonferensen där bl a statsminister Sanna Marin, försvarsminister Antti Kaikkonen och Försvarsmaktens kommendör (ÖB) general Timo Kivinen deltog, släpptes bomben.

Det här har pågått under en längre tid, med ursprungligen fem kandidater som testats hårt och minutiöst för att möta kravställning. Till slut kvarstod svenska Saab Gripen, där även radarspanings- och ledningssystemet GlobalEye skulle ingå, samt amerikanska Lockheed Martin F-35 – där man med brett parlamentariskt stöd alltså valde det senare, i affären som är värd motsvarande ca 100 miljarder kronor!

Nu är det väl i ärlighetens namn inte något uselt val man gjort men vi var ofantligt många i Sverige och Finland och andra länder som hade hoppats på det svenska alternativet.

Lockheed Martin – F-35 – Air to Everything

Lockheed Martin

Ilmavoimat – Finska Flygvapnet

Läs även Semper: Slutgiltiga erbjudandet för nya flygplan till Finland och Finland inleder provflygning med Gripen och fyra andra kandidater samt Gripen redo att ta vid när äldre Hornet tackar för sig och Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye och JAS 39 Gripen – bäst i världen

(Bilden: En rote F-35 från det norska flygvapnet. Foto: Adelén Wilhelmsen/Forsvaret/Norwegian Armed Forces.)

– Finland orders 64 Lockheed Martin F-35 fighters to a value of some 10 billion Euro

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]