Foto: Saab AB

Fler beställningar för svenska tränings- och simuleringssystem

Möjligheter att träna realistiskt är viktigt och efterfrågat världen över, för att skapa, underhålla och vidareutveckla förmågor. Sverige är världsledande och fortsätter leverera på området Training & Simulation!

Av offentliggjord information finner vi att bara i mars och en bit in i april har Saab fått flera ordrar för sina övnings-/träningssystem.

Häromdagen nåddes vi av beskedet att det finska försvaret tecknat sig för ”simulatorutrustning som ska komplettera befintliga lösningar för realistisk stridsträning”. En order värd motsvarande 152 miljoner svenska kronor som omfattar uppgraderingar på flera håll i organisationen, som ytterligare förbättrar och säkrar att man håller sig i framkant till 2033.

I Danmark har man bestämt sig för att etablera en avancerad mobil träningslösning (EXCON) och har därför tecknat ramavtal för ”all nödvändig utrustning till Saabs träningslösningar”. Avtalet täcker även support, service, reservdelar, reparationer och utbildning och sträcker sig 15, möjligen 20, år in i framtiden. Potentiellt värde ligger kring 760 miljoner SEK.

Även den amerikanska marinkåren ser fortsatt om sitt hus med både nyinköp och kompletteringar. I mars skrevs tilläggskontrakt inom ramavtalet för programmet Force on Force Training Systems – Next, till ett värde om cirka 1,1 miljarder svenska kronor, och ”den senaste beställningen inkluderar även optioner som utökar det potentiella ordervärdet på kontraktet till cirka 248 miljoner USD”, alltså motsvarande ca 2,3 miljarder kronor.

Efterfrågan finns samtidigt som kraven och kunskapen hos beställarna är hög, vilket borgar för svensk uppfinningsrikedom och kvalitet. Vi har tidigare haft nöjet att kunna berätta om affärer med modernaste system och utrustning för träning till bl a Polen, Nederländerna, USA, Finland, Nya Zeeland och den svenska Försvarsmakten. Trenden på det här området ser ut att både hålla i sig och ha framtiden för sig.

Saab Products – Training & Simulation

Puolustusvoimat – Finska Försvarsmakten

Forsvaret Danmark

USMC – Amerikanska Marinkåren

Läs även Semper Miles: Nytt effektivt övningssystem för M4 (och mer) beställt och Bruket av lös ammunition som vi känner det på väg att fasas ut samt Även Danmark åter till nationellt försvar och regional fokus och Virtuell utbildning för samtliga förband

(Bilden, något beskuren. Foto: Saab AB, Copyright Saab AB.)

– More international orders for Saab Training and Simulation systems

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]