Foto: Enrique Saenz, Marine Forces Europe

Mer till försvaret för att möta omvärldsläget

Norska regeringen skakar fram miljarder genom budgetjustering för att kunna öka försvarsbudgeten i riktning mot Natos krav på två procent av BNP, något som Natos generalsekreterare Stoltenberg tidigare uppmanat medlemsländerna att se över. Ett krav som bl a bygger på omvärldsläget.

I och med detta hamnar man på 1,8 procent för 2019 och det ser ut att fortsätta på den nivån för 2020. Det är en utmaning med lång väg att gå men det finns ett mål att röra oss dit till 2024, sa Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen angående Natokraven igår i en intervju med tidningen Verdens Gang.

Den aktuella justeringen ger en ökning med +0,1 procent vilket kan tyckas lite i sammanhanget. Pengar behövs inte bara för att upprätthålla befintlig förmåga och uppgifter. Samtidigt finns ett skriande behov att investera i utvecklad kapacitet för både marinen och armén. Något som kommer kosta många miljarder de kommande åren.

Ingen från den här sidan gränsen kan dock peka finger. Jämför vi med Sverige har våra grannar ändå ett gott försprång. Enligt uppgifter i Försvarsmaktens ”Ekonomisk redovisning” publicerad på forsvarsmakten.se avsattes 1,0 procent av vår BNP till försvarsbudgeten 2018, en nivå vi sjunkit till från 1,9 1998 och vidare från 1,2 2008 (FM:s källa: Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

Norska Forsvaret

Nato

Försvarsmakten – Ekonomisk redovisning

Läs även Semper Miles: Norska Forsvarssjefen lyfter fram något vi allt för väl känner igen och Många munnar att mätta med den ökade försvarsbudgeten samt Folkligt stöd för försvar, säkerhet och ordning och Behoven för tullen och polisen kommer med all rätt att kosta

(Bilden: Norsk soldat på vakt under övning vid ett tidigare tillfälle. Beskuren bild. Foto: Enrique Saenz, Marine Forces Europe, PD.)

– Norway in adjustments to increase defence budget

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]