Foto: Marcus Åhlén/Combat Camera/Försvarsmakten

Hur långt räcker de extra pengarna i verkligheten?

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har enats inför höstens försvarsbeslut och det blir mer pengar. Det ser dock ut att bli fortsatt tuff finansiering för vårt försvar oavsett aktuellt behov och omvärldsläge då de 45 extra miljarderna som den parlamentariska försvarsberedningen tidigare kommit fram till nu blir till 13 miljarder. I det här ska det förvisso finnas en möjlighet till justeringar 2023 men det är runt tre år in i framtiden.

Det behövs en nykter satsning både vad gäller volym och tidsrymd men den här överenskommelsen är tyvärr inte av den snabbare eller pengadignande sorten. Försvarsmakten ska, enligt uppgifter presenterade i Dagens Nyheter, tillföras ytterligare 1 miljard 2024, två miljarder 2025 och därefter 10 miljarder fördelade över 2026-2030. Alltså ett snitt på 1,3 miljarder utslaget på kommande tio år.

Under den här perioden vill man, utöver materieltillförsel, även se återetablerandet av ett artilleriregemente i Kristinehamn och två nya infanteriregementen i mellersta Norrland. Tillkommer gör ett ökat antal värnpliktiga.

Riksdagens övriga partier ska i höst ta ställning till regeringens försvarsproposition.

Läs även Semper Miles: Behov för återuppbyggnad och utveckling även i försvarets studie och Utgiftsområde 6 – plus och minus ger omfördelning samt Artilleri hemmahörande söderöver nära att bli verklighet och Kanske ny vår för Norrlands försvar och samhällen och Antalet värnpliktiga och underlaget ökar och måste fortsätta öka

(Bilden: Statminister Stefan Löfvén på besök under övningen Aurora 17. Foto: Marcus Åhlén/Combat Camera/Försvarsmakten.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]