Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Antalet värnpliktiga och underlaget ökar och måste fortsätta öka

Igår rapporterades att ordningen är på väg tillbaka. Under 2018 kommer 4 000 unga män och kvinnor genomföra värnplikt. Årets kull bygger på 6 000 som kallades till mönstring. Inför 2019 avser man skapa ett större underlag och kallar 11 000, alltså nästan dubbelt så många till mönstring. Det är mycket bra. Än går det lätt att selektera de som förstår och vill. Antalet värnpliktiga blir dock samma för de två första åren, helt enligt plan.

Men till nästnästa år, 2020, stiger siffran även vad gäller värnpliktiga till 5 000 och vi passerar då Danmarks storlek – eller inte, ifall de danska beslutsfattarna hinner komma överens i diskussionen att fördubbla antalet värnpliktiga som då skulle hamna kring 8 400 per år!
Jämför vi oss med våra andra nordiska grannar har vi en bit kvar redan idag. I Norge talar man stadigt om det årliga behovet av 8 000 medan Finland utbildar ca 27 000.

Vi är på rätt väg och det tar tid att återuppbygga värnplikten, som olyckligt (för att uttrycka sig milt) sattes vilande i runt åtta år. Sverige, med sin stora yta, kust och luftrum, har förr haft betydande siffror och med lite tur fortsätter det här att växa. Behovet finns som bekant.

Norges, och möjligen Danmarks, nivåer om ca 8 000 soldater varje år är vårt första mål som vi beräknar nå 2022. Vårt första mål säger vi, men det finns ingen släppt fortsättning efter 2022, bara förhoppningar. De är dock inte helt grundlösa om det bara kan vinna gillande och skäliga anslag hos kommande riksdag och regering(-ar). Tittar vi bakåt i relativt modern tid hade Sverige år 2005, 9 225 värnpliktiga. Backar vi ytterligare till 2000 fanns 16 978 och 1995 var siffran inte mindre än 36 903. Med manskap och utrustning går det att göra så mycket, mycket mer!

Försvarsmakten – Värnplikten

Läs även Semper Miles: Försvar? Snart dags att bestämma vilka som ska få bestämma och Tillsammans! Svensk värnplikt äntligen tillbaka samt Antalet danska värnpliktiga kan komma att fördubblas och För försvar och med rekordstort antal kvinnor

(Bilden som visar jägarsoldater i fält, är från ett annat tillfälle.)

– Swedish conscription is back and will take time to reconstruct but we are on our way. Expands incrementally 2020 and 2022

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]