Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Just nu är allt svenskt hemvärn inkallat i beredskapskontroll

Sent i eftermiddags gick larmet för 22 000 hemvärnssoldater runt om i landet. 40 bataljoner fick order att omedelbart gå i beredskap för att skydda, bevaka och möta. ”Vi har uppdraget att stärka försvaret av Sverige och öka vår operativa förmåga” säger överbefälhavaren via Försvarsmaktens kanaler.

Det är den största beredskapskontrollen sedan 1975 och följer i stort sett direkt efter att samtliga våra truppslag övat stort och länge fram till slutet av maj, där en del är fortsatt i övning med pågående Baltops.

Målet med den här kontrollen är att under ett dygn mäta och ytterligare öka den operativa effekten. En hel del svenskar kommer att fira nationaldagen i grönt med uppgiften och vapen i hand. Trygghet och flaggan i topp!

Historisk övning – Försvarsmakten testar Hemvärnets beredskap

Läs även Semper Miles: I natt står en soldat vakt och Det rekorderliga folket samt En kamp för det goda och Begreppet med skyddsstyrkorna är inte riktigt solklart

(Bilden med ÖB och hemvärnslöjtnanten är från ett tidigare tillfälle.)

– The readiness of Swedish Home Guard ”Hemvärnet” is tested as 22 000 troops where alerted late this afternoon. Will continue over Swedens National day 6th June

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]