Foto: Försvarsmakten

Grattis på Sveriges nationaldag

Idag firar vi gemensamt och stolt vår nation och tradition, gärna med uppskattade inslag från Försvarsmakten, frivilligorganisationer, blåljusmyndigheter och andra samhällsviktiga krafter. Hissa flaggan, ta en snabbkoll hur firandet ser ut just där du bor eller befinner dig och var med! Det ger en skön känsla.
I Stockholm är det ett digert program 08:00-22:00 med bl a flaggotta, parader, salut, aktiviteter i och kring slottet och såklart populära TV-sända nationaldagsfirandet tillsammans med kungafamiljen på Skansen. Avslutningen på dagen med tapto är en ståtlig och känslosam favorit för många. TV-sändningen börjar klockan 20:00 i SVT 1.

Sveriges nationaldag har sin grund långt bak i historien. År 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung, Kalmarunionen upphörde och Sverige blev åter en självständig stat, men även flera andra viktiga händelser förknippas med datumet och firandet. Dagen har haft flera namn genom åren, som Svenska flaggans dag innan den till slut fick status som nationaldag 1983.

Kungafamiljens firande av nationaldagen 2018

Nationaldagen 2018, program (Facebook)

Så kan du fira nationaldagen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå

Visit Sweden

Sveriges nationalsång i musik och text – Du gamla du fria

Läs mer om vår nationaldag

(Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Försvarsmakten.)

– Celebrating Sweden’s National Day, 6th June!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]