Foto: Mil.ru

Flertalet ryska marina rörelser och övningar

Nyligen meddelade den ryska försvarsministern att man avser gå in i en marin övningsperiod med verksamhet på flera håll, omfattande totalt över 140 fartyg, 60 flygplan och 10 000 soldater. I ryska vatten, hav som gränsar till Ryssland och ”även mer avlägsna regioner”.

Övningarna inleds den här månaden och slutförs i februari på Atlanten, i Stilla havet, i Arktis och på Medelhavet” rapporterar bl a finska Public Service.

Den grupp landstigningsfartyg från Ishavs- och Östersjöflottan, som först samlades i basen Baltijsk (Pillau), Kaliningrad och därefter avgick söderöver via Engelska kanalen i förra veckan, ska enligt ryska källor ha gjort så för att ansluta till kommande övningsverksamheter i Medelhavet.

Under gårdagen gick en flottstyrka om 20 ryska fartyg med korvetterna Stoykiy och Soobrazitelny i spetsen, ut från basen i Kaliningrad för övningar i Östersjön. Enligt Försvarsmakten har man haft koll på det här och Ryssland ska även ha bekräftat övningen i vår direkta närhet i förväg.

Google Maps – Baltijsk

Wikipedia – Rysslands flotta

Ministry of Defence of the Russian Federation – Navy

Försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Större funktionsövning för ubåtsjakt i sydöst och Ökad aktivitet i och med övning på ”Fredens hav” samt Flera nya smygkorvetter till ryska Östersjöflottan och Vårt närområde är just vårt och nära och Med näsan duktigt i blöt i enklaven Kaliningrad

(Bilden, ”Stoikiy in Baltiysk” är från ett annat, tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Mil.ru, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

– Russian Navy series of Exercises from the Pacific to the Atlantic. Current Build-Up in Mediterranean and some 20 ships have set out in the Baltic Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]