Flera dygn av krävande cyberförsvar

Världens största i sitt slag och så otäckt verkligt man kan göra det. Från och med idag är man igång igen med övningen Locked Shields. I högt tempo under flera dygn gäller det att i olika scenarier upptäcka, hålla koll på, motverka, möta och reda ut hot som enskilda och samordnade cyberattacker mot militära och civila IT-system.

Cybersoldater och experter från hela Natosfären samt partnerländer deltar. 2022 rör det sig om 24 lag som prövar den egna förmågan och testas hårt i övningen/tävlingen arrangerad av cyberförsvarscentret NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) i Estland.

Sverige har medverkat förr och visat imponerande hög klass med en tredjeplats 2019 och seger 2021. I det svenska laget till årets upplaga finns som vanligt representanter från flera myndigheter och företag ur vårt totalförsvar.

Övningen pågår 19-21 april. Nu håller vi tummarna, för bra placering såklart och i förlängningen fortsatt bättre och starkare försvar även på det här området!

Nationellt cybersäkerhetscenter

Försvarsmakten – Cyberförsvar

CCDCOE – World´s Largest International Live-Fire Cyber Exercise launches in Tallinn

The NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence

Läs även Semper Miles: Centret i Estland för cyberförsvar välkomnar ännu ett medlemsland och Höjande aktiviteter och övning för IT-säkerhet och cyberförsvar samt Ny bataljon för säker teknik och kommunikation och Verksamhetsåret samlat i ord, bild och siffror

(Bilden är en illustration. Något beskuren bild. Presenterad av C.A.G Engvall Security/C.A.G Group, 2021.)

– Sweden, defending Champions at CCDCOE’s Locked Shields 22 Exercise

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]