Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Stora Våreld och mer under kommande veckor

Vi rycker fram mot varmare tider och något som bekräftar detta är att det blivit dags för den återkommande, större övningen Våreld.

Övandet genomförs totalt 19 april – 26 maj fördelat på flera omgångar och övningsplatser i mellersta och södra Sverige. Det blir bra bredd och fart då perioden även omfattar övningarna Swedec EOD Exercise 2022, SEE 22, och Luftförsvarsövning 2022, LFÖ 22.

Verksamheten samlar omkring 4 000 deltagare från många håll och kanter ur armén, flygvapnet och hemvärnet.

Det här innebär ökad närvaro som definitivt kommer att märkas och höras på flera platser i mellersta och södra Sverige, där övnings- och skjutfält i Skövde, Remmene, Skillingaryd, Hagshult och Revingehed särskilt nämnts. Trupprörelser och skjutning med övnings- och skarp ammunition från eldhandvapen till större, avancerade system är att vänta. Dock alltid inom militärt område.

I och med gruppering, förflyttning och annan logistik kommer det att på sina håll märkas även i trafiken. I närheten av, och mellan, de olika övningsplatserna. Kom ihåg att hålla avstånd och inte störa eller bryta militär kolonn (konvoj). Du får inte köra om och hamna mitt i, smita emellan eller före i rondeller, korsningar, på- och avfarter m m.

Våreld 22
SEE 22
LFÖ 22

Armén
Flygvapnet
Hemvärnet

Militärkolonn – regler, kort och enkelt

Läs även Semper Miles: Ökad närvaro, ubåtsjakt och samarbete och Avtal och order tecknat för senaste granatgeväret till Försvarsmakten samt Bombröjning och stor räddningsinsats efter terrorattack i Värnamo och Överlämningsceremoni för Patriot

(Bilden, ”strid under övning våreld”, är från en tidigare upplaga av övningen. Något beskuren bild. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten)

– Period of Exercises for Ground and Air Defence in April-May

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]