Foto: Frankie Fouganthin

Bombröjning och stor räddningsinsats efter terrorattack i Värnamo

Med utgångspunkt från äkta scenarier och erfarenheter i och utanför Sverige kommer det att genomföras en tvådelad större övning i Småland.

I Skillingaryd fokuserar man på att hantera ammunition, minor och sprängmedel i realistiska situationer. Övningsområdet direkt öster om orten är närmast avlyst dygnet runt perioden 8-14 maj (för detta och/eller andra ändamål?).

Därefter följer otäcka men lärorika insatser inne i Värnamo med bl a ett 30-tal skadade och döda på handelsstråket Storgatsbacken till följd av ett terrorattentat med en lastbil fylld med sprängmedel.

Sminkade skademarkörer, polisen, räddningstjänsten, militär personal med flera agerar i en minst sagt intensiv och farlig miljö med den expertis man besitter och de resurser som står till förfogande för att hindra, begränsa, skydda och rädda. Från Försvarsmakten kommer även helikoptrar att sättas in.

Exakt datum är inte kommunicerat men det har nämnts att det blir under förmiddagen en vardag i början av maj. Eventuell kompletterande information kommer att presenteras här.

Terrorism – polisens arbete, inklusive råd i händelse av terrorattentat

Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum – Swedec

Försvarsmaktens specialförband

Skillingaryds skjutfält – Tillträdesförbud vecka 19-20

Storgatsbacken, Värnamo (satellitbild, karta, gatuvy m m)

Läs även Semper Miles: Terrordömda som släpps ut ska kontrolleras ännu bättre och Tio länder i flera antiterrorinsatser på Östersjön samt Samlade krafter för kunskap och hantering av explosiv fara och Ja till lagändring som kan ge utländsk polis befogenheter i Sverige

(Bilden är från attacken på Drottninggatan i Stockholm, april 2017. Något beskuren bild. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.sv)

– Police, rescue forces, military and more in realistic exercises to handle terrorist attacks and explosives

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]